Kestävä ruoka

Alfa Laval on perustettu kestävää elintarviketuotantoa varten, ja teemme joka päivä aktiivisesti kestävästä toiminnasta totta kaikilla elintarviketeollisuuden aloilla. Innovatiiviset ratkaisumme on kehitetty elintarviketuottajille raaka-aineiden jalostuksen tehostamista, korkeamman saannon saavuttamista sekä veden ja energian kulutuksen vähentämistä varten.  

Tutkimme ja otamme huomioon sivutuotteiden kierrätysmahdollisuudet, joita ei tällä hetkellä hyödynnetä täysimääräisesti. Ratkaisujemme jatkuva kehittäminen työntää teknisen toteutettavuuden rajoja, jolloin elintarviketuottajat voivat valmistaa paljon enemmän ruokaa samoilla tai mieluiten vielä pienemmillä resursseilla.  

Protein bar and vegetables in jars 4

Pellolta pöytään 

Alfa Lavalilla on monia elintarvikkeiden ja juomien arvoketjun osia tukevia ratkaisuja, ja ne keskittyvät ensisijaisesti muttei yksinomaan jalostukseen, uudelleenkäyttöön ja veteen.  

food flowchart

Maailmanlaajuinen pyrkimys kestävämpään ruokaan 

Seuraavan sukupolven varttuessa maailma tulee tarvitsemaan jopa 70 prosenttia enemmän terveellistä, ravitsevaa ja kohtuuhintaista ruokaa kasvavalle väestölle – ja ihannetapauksessa se tuotetaan paljon vähäisemmällä energian, veden ja raaka-aineiden kulutuksella. Viime vuosina YK:n kirjaama edistyminen nälän poistamiseen tähtäävässä kestävän kehityksen tavoitteessa 2 on kuitenkin ollut riittämätöntä.  

Samaan aikaan maailmanlaajuiset elintarviketuottajat vastaavat kuluttajien toiveisiin kestävistä elintarvikkeista minimoimalla koko toimitusketjunsa ympäristöjalanjäljen – pellolta pöytään. Koska tieteeseen perustuvia tavoitteita on laajennettu ilmastosta luontoon – ottaen huomioon makean veden, maaperän ja biologisen monimuotoisuuden – elintarviketuottajista on tullut merkittävä osa varhaisten omaksujien ryhmää.

Beer being poured into glass which is overflowing 11

Tuotto

Teolliset ruuanjalostajat keskittyvät ensisijaisesti bulkkituotantoon mahdollisimman suurella käyttöasteella – ne tuottavat suuria määriä laadukasta ruokaa edulliseen hintaan. Alfa Lavalin osaaminen elintarviketuotannon optimoinnissa juontaa juurensa yrityksen perustamisen aikoihin, jolloin pääpaino oli kerman erottamisessa maidosta.  

Alfa Laval on edelleen vahvasti mukana meijeriteollisuudessa ja on tarjonnut monille maidontuottajille mahdollisuuden lisätä saantoaan ja edistää samalla sivutuotteiden kierrätystä ihmisravinnoksi soveltuviksi elintarvikkeiksi.  

Huomattava esimerkki tästä on hera – erittäin proteiinirikas ja ravitseva juustontuotannon sivutuote. Aiemmin sitä syötettiin sioille. Nyt tarjoamme asiakkaille sen sijaan mahdollisuuden ottaa korkealaatuista proteiinia talteen tai käyttää sitä juomien rikastamiseen.  

condition monitoring sus
brewing craft beers barrels
Oltre sacco oliveti

Kuntoseuranta esti 288 000 pullon tuotehävikin

Korkean käytettävyyden varmistaminen on etusijalla Britvicin tuotantolaitoksilla. Iso-Britannian Rugbyn tehtaallaan Britvic ehkäisi onnistuneesti pumppuvian, optimoi laitteiston suorituskyvyn ja varmisti tuotannon jatkumisen käyttämällä Alfa Laval Analyticsia kuntoseurantaan verkossa.

Lue koko tarina

Tehokkuuden parantaminen käsityöläisoluiden valmistuksessa

Kun itsenäinen panimo Pohjois-Euroopassa halusi korvata vierteen jäähdyttämisessä eli tärkeässä panimoprosessin osassa käyttämänsä lämmönvaihtimen, he valitsivat Alfa Lavalin Hygienic-tuotesarjaan kuuluvan H4:n. Nyt he tuottavat tunnusomaisia villihiivaoluitaan entistä tehokkaammin ja paremmalla hygienialla.

Lue koko tarina

Olive Oil Booster tarjoaa huippulaatua, korkeaa suorituskykyä ja kestävyyttä

Italialaiselle oliiviöljyn tuottajalle Sacco Olivetille laatu on ensiarvoisen tärkeää. Perheyritys on tuottanut ekstra-neitsytoliiviöljyä vuosikymmeniä Peranzana-oliiveista, joita on kasvatettu 6 500 hehtaarin muinaisilla oliivitarhoilla Pugliassa.

Lue koko tarina

Vesi

Meneillään olevan ilmastonmuutoksen aiheuttama säämallien muuttuminen johtaa epäsäännöllisiin sateisiin, jolloin ruoantuotantoalueet kärsivät usein joko liiallisesta tai riittämättömästä vedestä. Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumista koskevan yleisen huolen myötä elintarviketuottajat pohtivat yhä useammin oikeanlaatuisen veden saatavuutta ja kiertovesijärjestelmän käyttöönottoa elintarvikkeiden käsittelylinjoillaan.  

Alfa Laval tarjoaa lukuisia ratkaisuja, jotka tehostavat prosessiveden käyttöä ja kulutusta; esimerkiksi välttämättömiin tehtäviin, kuten hygieenisen tuotannon edellyttämiin jäähdytykseen ja puhdistukseen.  

Monipuolinen ratkaisuvalikoimamme mahdollistaa myös teollisten elintarviketuottajien jäteveden käsittelyn, kiillotuksen ja puhdistamisen. Käsitelty jätevesi voidaan ruiskuttaa takaisin prosessivedeksi tai päästää pintaveteen, mikä edistää paikallisten vesistöjen ennallistamista.

Water leakage from the tap
Global giant drinks smaller
Ice cream scopes in bowls shutterstock 1647372625 smaller
tank cleaning sus smaller

Maailmanlaajuinen juomajätti näyttää tietä kestävässä vedenkäytössä 

Yhtiö arvioi, että sen valmistus- ja pullotuslaitoksissa Filippiineillä saavutetaan tällä hetkellä 132 prosentin veden täydennysaste tuotettua pulloa kohti vedenhallintasuunnitelmien, toiminnan tehokkuuden ja yhteisöjen vesihankkeiden avulla.

Lue koko tarina

Vesi- ja energiasäästöt maksavat laitospäivitykset takaisin vain neljässä kuukaudessa

Etelä-Afrikan johtavan jäätelönvalmistajan tuotantolaitoksia oli laajennettu vuosikymmenten ajan käyttämällä eri komponenttitoimittajia, minkä vuoksi huolto- ja kunnossapitotehtävät kävivät varsin monimutkaisiksi ja aikaa vieviksi, ja monien erilaisten varaosien varaston ylläpito oli kallista.

Lue koko tarina

Säiliön pesun päivitys vähentää vedenkulutusta 17 prosentilla

Makean veden resursseihin kohdistuvien paineiden kasvaessa johtava yhdysvaltalainen[1]panimokonserni on sitoutunut lisäämään veden tehokkuutta ja vähentämään veden kulutusta toiminnassaan.

Lue koko tarina

Energiatehokkuus 

Maapallon lämpötilan jatkaessa nousuaan kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen välttämättömyys korostuu pyrkimyksissä taittaa ilmaston lämpeneminen. Tämän alan politiikan muotoutuessa ja vakiintuessa yritysten on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota säädösten noudattamiseen ja päästöjen vähentämiseen koko toimitusketjussaan.  

Energiatehokkuus on pitkään ollut Alfa Lavalin ratkaisujen perusominaisuus. Jatkamme erotteluteknologiamme perinnön vaalimista ja sen varaan rakentamista, ja nykyään elintarviketuotantoon tarkoitettujen levypinosentrifugiemme energiatehokkuus on hermeettisen muotoilun ansiosta yli 50 prosenttia parempi kuin johtavien kilpailevien ratkaisujen. Ratkaisumme antavat tuottajille mahdollisuuden siirtyä fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan energiaan.

Raw red meat shutterstock 143972758 RET
A man feeds a lot of big catfish in the pond by hand 640x360
Looking up harbour to the west 300dpi IP1500

Kuivarenderöintiprosessien optimoinnilla 40 %:n energiansäästöt ja parempi proteiinin ja rasvan laatu

Proteg SpA otti yhteyttä Alfa Lavaliin parantaakseen tuotteidensa laatua sekä vähentääkseen energiakustannuksiaan ja ympäristöpäästöjään. Pyyntö? Korkeampi proteiinipitoisuus lemmikkieläinten ruoan proteiinijauhon myyntihinnan nostamiseksi sekä biopolttoaineessa käytettävän rasvan laadun parantaminen. Ratkaisu? Erittäin tehokkaan ja edullisen Alfa Laval Dry Rendering Optimizer ‑järjestelmän asentaminen kuivarenderöintiprosessilinjoihin, mikä lisää jauhojen proteiinipitoisuutta 3–5 % ja rasvan saantoa yli 10 %. 

Lue koko tarina

Parempi kalajauhon laatu energiatehokkailla järjestelmillä

Marine Functional Vietnam (MFC), johtava elintarvikkeiden ja rehujen lisäaineiden proteiinihydrolysaattien valmistaja, halusi parantaa kalaöljynsä ja kalajauhonsa laatua sekä vahvistaa samalla johtavaa asemaansa kestävässä kehityksessä. MFC valitsi yhteistyökumppanikseen Alfa Lavalin sen kestävän kehityksen painopisteen, laajan laitevalikoiman sekä paikallisen palvelun ja tuen perusteella. Lopputulos? Energiankulutus väheni 40 %, hajupäästöt vähenivät 80 % ja vesiliukoisen fraktion pitoisuus jopa 55 % ennen jatkokäsittelyä.

Lue koko tarina

Chelsea Sugar vähentää hiilidioksidipäästöjä uudella Alfa Laval ‑haihdutusjärjestelmällä

Kestävämpään haihdutusratkaisuun siirtyminen mahdollistaa Chelsea Sugar Factoryn hiilidioksidipäästöjen ja energiankulutuksen vähentämisen sekä toimintojensa tehokkuuden optimoinnin. Vuonna 1884 perustettu NZ Sugar Company (Chelsea) kuuluu Uuden-Seelannin sadan suurimman yrityksen joukkoon. Sen tuotteet on johdettu luonnollisesta sokeriruo'osta, ja tehdas toimii edelleen alkuperäisellä paikallaan merenrannalla Aucklandin esikaupungissa Birkenheadissa.

Lue koko tarina

Sivutuotteet

Lähes kolmasosa kaikesta ruoasta – noin 1,3 miljardia tonnia – menee hukkaan pellon ja ruokapöydän välillä – joka vuosi. Tämä tarkoittaa 14 prosentin eli 4,9 biljoonaa m3:n osuutta erittäin janoista maataloussektoria varten otetusta vedestä. Kun otetaan huomioon hajoavan ruoan tuottama metaani, näiden häviöiden arvioidaan muodostavan 16 prosenttia kaikista kasvihuonekaasupäästöistä.  

Alfa Laval tekee rutiininomaisesti yhteistyötä sellaisten elintarviketuottajien kanssa, jotka epäilevät ruoantuotannostaan tulevien sivutuotteiden jäävän hyödyntämättä täysimääräisesti.  

Lukuisat elintarviketuotannon sivutuotteet sisältävät arvokkaita ravintoaineita, kuten proteiineja. Ne voidaan ottaa talteen ja jopa kierrättää sekä muuttaa ihmisravinnoksi sopiviksi ainesosiksi, käyttää karjan rehuksi tai käyttää uudelleen muihin kuin elintarviketuotteisiin, esimerkiksi biopolttoaineisiin. Yhteistyö Alfa Lavalin kanssa johtaa usein uusien, arvokkaiden tulonlähteiden kehittämiseen elintarviketuottajille.  

Carrots are washed under running water 1
Hand holding agriculture fertiliser granules with background of farm or field12
olive oil sustainable
Brewery worker getting spent grain with shovel

Arvon hankkiminen tähteistä on kiertotalouden ytimessä

Brittiläisen maatalous- ja elintarviketeknologiayrityksen Elementalin ja Alfa Lavalin yhteistyö on johtanut uusien lisäarvotuotteiden talteenottoon lihantuottajan käsittelemistä eläimistä. Alfa Lavalin erotus- ja haihdutusjärjestelmät ovat keskeisiä uraauurtavassa elintarvikkeiden valmistusteknologiassa, joka ottaa talteen arvokkaita proteiineja, rasvoja ja kivennäisaineita lihateollisuuden sivutuotteista.

Lue koko tarina

Oliiviöljyn kiertotalouskäsittelyssä uutetaan arvokasta puristeoliiviöljyä espanjalaisten tuottajien tähteistä

Espanjalainen oliiviöljyn tuottaja San Miguel Arcángel S.A. käyttää haihdutusjärjestelmiä ja dekantterierotustekniikkaa saadakseen paljon enemmän irti oliiveistaan – keräämällä arvokkaita antioksidantteja ja puristeoliiviöljyä oliiviöljyn uuttoprosessin tähteistä sekä puhdistamalla jätevedet uudelleenkäyttöä varten.

Lue koko tarina

Ohraista hyvää: kestävää kierrätysproteiinia panimon käytetystä vilja-aineksesta

Kestävät laadukkaan proteiinin lähteet ovat välttämättömiä terveellisen, kohtuuhintaisen ja ravitsevan ruoan jatkuvasti kasvavan maailmanlaajuisen kysynnän tyydyttämiseksi. Alfa Lavalin proteiiniasiantuntemus tekee sen teknologiasta ja ratkaisuista tähän ihanteellisia.

Lue koko tarina

Avaintuotteet