Puhdasta terveellistä kuitua räätälöidyillä kalvojärjestelmillä
Ravintokuidut ovat välttämättömiä suoliston terveyden kannalta, mutta 90 prosentilla ihmisistä Pohjois-Amerikassa niiden osuus ruokavaliosta ei ole riittävä. Innovatiivisiin elintarvikkeiden raaka-aineisiin ja toisen sukupolven bioetanoliin keskittyvä tanskalainen Meliora Bio pyrkii muuttamaan tätä kumppaninsa COMETin kanssa. COMET valmistaa korkealaatuista Arrabina-tuotemerkkiä – liukenevaa prebioottista kuitua, joka on valmistettu jalostuskierrätetystä viljasta käyttäen uusiutuvaa energiaa.
PVM 2024-11-11Arrabinaa voidaan käyttää monissa elintarvike-, meijeri- ja panimoteollisuuden tuotteissa, mukaan lukien tee, kahvi, hiilihapotetut juomat, proteiinijauheet, leivonnaiset, välipalat sekä suklaa ja makeiset.
"Patentoitu tuotantoprosessimme hyödyntää kestäviä ravintolähteitä, kuten olkia, lehtiä ja kuoria, kierrättää sadon jäännökset ja muuttaa ne korkealaatuisiksi ainesosiksi", kertoo Meliora Bion tiedottaja. "Varmistamme tuotteiden korkean laadun tekemällä yhteistyötä viljelijöiden ja elintarvikeyritysten kanssa hankkiaksemme luomu- ja ei-GMO-jätteitä. Nämä kumppanuudet hyödyttävät maanviljelijöitä ja elintarvikeyrityksiä antamalla niille hyötyä koko sadosta ja vähentäen jätettä."
COMETin tanskalaisessa tuotantolaitoksessa Alfa Lavalin kalvoteknologialla on keskeinen rooli uuttoprosessissa, jossa käytetään höyryä, vettä ja painetta vähävaikutteisessa, kestävään valmistukseen perustuvassa ratkaisussa. Laitos hyödyntää sähkön ja lämmön yhteistuotantoa höyrylle sekä tuulivoimaa sähköä varten vähäisellä vedenkulutuksella.
Kalundborgissa sijaitsevassa laitoksessa, joka on ensimmäinen laatuaan, tehtiin ensimmäinen uudistus vuonna 2021. Alfa Laval on toimittanut laitokseen mittatilaustyönä maailman edistyneimmän kalvosuodatusjärjestelmän, joka on kehitetty Alfa Lavalin kalvosuodatuksen tietokeskuksessa Nakskovissa. Järjestelmän tuottama puhdistettu kuitu on niin korkealaatuista, että sitä voidaan käyttää sekä kiinteässä että nestemäisessä muodossa, mikä vähentää prosessin jätettä ja tuo siten kestävyysetua.
"Kun satojäännökset saapuvat laitokseen, ravintokuitu uutetaan ja erotellaan nesteeksi", Alfa Lavalin elintarvike- ja vesidivisioonan markkina-aluejohtaja Jesper Engsig kertoo. "Neste muutetaan sitten täysin liukenevaksi jauheeksi, jota voidaan helposti lisätä ruokiin ja juomiin".
"Koska suodatus on niin laadukasta, olemme havainneet, että nestemäisetkin kuidut voidaan itse asiassa käyttää. Näin kaikki raaka-aine voidaan hyödyntää niin, ettei mitään mene hukkaan, mikä on erittäin positiivista!"
Se on toinen laitoksen kestävyysetu, joka yhdessä uusiutuvan energialähteen kanssa mahdollistaa prebioottisten ravintokuitujen valmistamisen erittäin alhaisella CO2-kulutuksella. Kiinteitä kuituja lisätään ruokiin, kuten aamiaismuroihin, myslipatukoihin ja leivonnaisiin, ja nestemäisillä kuiduilla voidaan täydentää muun muassa mehujen ja virvoitusjuomien kuitupitoisuutta.
Alfa Laval on myös toimittanut laitokseen valvontajärjestelmän varmistaakseen, että suodatusprosessia valvotaan ja arvioidaan jatkuvasti.
"Olemme erittäin tyytyväisiä voidessamme rakentaa tämän erityisesti kehitetyn tuotantolaitoksen Alfa Lavalin laitteilla", Meliora Bion tiedottaja toteaa. "Uuden laitteiston avulla pystymme vastaamaan asiakkaidemme tarpeisiin prebioottisesta ravintokuidusta, joka on liukenevaa ja helposti lisättävissä välipalapatukoihin, leivonnaisiin, juomiin ja muihin tuotteisiin, joita kuluttajat vaativat tukeakseen tervettä ja hyvin toimivaa suoliston mikrobistoa."
Tanskan tehtaalla valmistetaan noin 4 000 tonnia ravintokuitua vuodessa, ja yritys on nyt osa Kalundborg Symbiosis -yhteisöä, maailman johtavaa teollista yhteishanketta, jossa 16 julkista ja yksityistä yritystä tekevät yhteistyötä kiertotalouden edistämiseksi tuotannossa.
Merkittävimmät teknologiat
Sivutuotteista valmistettu kestävä ruoka auttaa vastaamaan maailmanlaajuiseen tarpeeseen tuottaa jopa 70 prosenttia enemmän ruokaa vuoteen 2050 mennessä (YK, 2019)
Kolmasosa kaikesta ruoasta menee hukkaan maatilan ja ruokapöydän välisessä elintarvikeketjussa (YK, 2019). Sivutuotteiden uusiokäyttö auttaa vähentämään ruokahävikkiä.