Seuraavan sukupolven elintarvikkeet
Alfa Laval toimii kaikilla elintarviketeollisuuden aloilla ja toteuttaa yhteistyössä asiakkaiden kanssa uusia elintarvikkeiden tuotantoprosesseja, jotka vastaavat tulevaisuuden elintarvikejalostuksen ympäristövaikutusten minimointivaatimuksiin.
Elintarvikelaatuisten ratkaisujen valikoimamme auttaa sekä vakiintuneita elintarviketuottajia että aloittelevia yrityksiä varmistamaan elintarviketurvallisuusmääräysten noudattamisen ja mahdollistaa uusien elintarvikkeiden tuomisen markkinoille.
Seuraavan sukupolven ruoka kattaa joukon elintarvikkeita, jotka on tuotettu eri tavoilla. Lihan soluviljely, käymisperäiset ruoat sekä uudenlaiset kasviperäiset proteiinit ja elintarvikkeiden ainesosat ovat Alfa Lavalin painopisteitä seuraavan sukupolven elintarviketuotannossa.

Maatilalta ruokapöytään - vai?
Merkittävä seikka seuraavan sukupolven elintarvikkeiden arvoketjussa on se, että maataloussektorin rooli joko pienenee tuntuvasti tai se eliminoidaan kokonaan:

Elintarvikejärjestelmän suuri muutos
Elintarviketuotannon kehitystä leimaavat huolet vaikutuksista päästöihin, maankäyttöön, vesivaroihin ja biologiseen monimuotoisuuteen.
Nykyään maatalous kuluttaa 70 % kaikesta käytettävästä makeasta vedestä, kun taas maailman elintarviketuotannon osuus kasvihuonekaasupäästöistä on lähes kolmannes. Maatalouden myös uskotaan vaikuttavan maailmanlaajuisesti eniten biologiseen monimuotoisuuteen, maaperän huonontumiseen, makean veden varoihin ja metsäkatoon.
Lyhyemmässä ajassa kuin yhdessä sukupolvessa meidän on tuotettava jopa 70 % enemmän ruokaa kasvavalle väestölle – eikä mitä tahansa ruokaa. Terveellisemmän ja ravitsevamman ruoan kysyntä kasvaa. Ja se on tuotettava pienemmillä ympäristövaikutuksilla.
Tämä on kaksinkertainen haaste: meidän on vähennettävä päästöjä kääntääksemme ilmaston lämpenemisen, samalla kun sopeudumme ilmastonmuutoksiin optimoimalla elintarviketuotannon vesijalanjälkeä ja suojelemalla maata, vettä, maaperää ja biologista monimuotoisuutta.
Tämä on elintarvikejärjestelmän suuri muutos.

Oletko vaihtoehtoisten proteiinien alalla toimiva start-up yritys?
Alfa Laval on mukana joka askeleella auttamassa sinua toteuttamaan ideasi. Alustavasta konsultoinnista jatkuvaan tukeen – tiimimme on valmis auttamaan, jotta prosessi sujuu jouhevasti ja stressittömästi. Vieraile uusille yrityksille tarkoitetulla sivullamme, josta löydät tietoa testauksesta ja konseptin todentamisesta, tuotevalikoimastamme, asiakastarinoita ja webinaareja sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
Viljelty liha
Lihaa voidaan kasvattaa eläinsoluista. Solutasolla tällainen liha on identtistä perinteisesti tuotetun lihan kanssa. Tätä kutsutaan yleisesti viljellyksi lihaksi tai keinolihaksi. Perinteiseen lihantuotantoon verrattuna viljellyn lihan viljelyprosessilla on huomattavasti pienempi ympäristöjalanjälki. Se vaatii paljon vähemmän maata ja vettä sekä päästää jopa 90 % vähemmän kasvihuonekaasuja (YK, 2019).
Elintarviketurvallisuuden näkökulmasta soluviljelty liha on suositeltavin valinta. Se vähentää merkittävästi riskiä sairauksien tarttumisesta eläimistä ihmisiin. Nykyään tämä kattaa suuren osan uusista ja olemassa olevista ihmisten sairauksista (WHO, 2020).
Lihan soluviljely vähentää myös elintarvikkeiden lääke- ja torjunta-ainejäämien ja mikrobikontaminaation riskiä. Näillä voi olla akuutteja tai kroonisia terveysvaikutuksia, minkä lisäksi ne voivat aiheuttaa esimerkiksi antibioottiresistenssiä hengenvaarallisten sairauksien hoidossa (WHO, 2022).

Fermentaatioperäiset proteiinit ja elintarvikkeiden ainesosat
Käymisprosessit juontavat juurensa muinaisiin kulinaarisiin perinteisiin.
Uudet tavat hyödyntää biomassaa ja täsmäfermentointiprosesseja ovat avainasemassa elintarviketuotannon ympäristövaikutusten perusteellisissa muutoksissa.
Biomassan ja täsmäfermentoinnin avulla voimme ratkaista proteiinin kasvavan kysynnän viljelemällä ja keräämällä proteiineja ja muita ainesosia, joilla voidaan rikastaa elintarvike-, meijeri- ja panimoteollisuuden tuotteita.
Perinteisiin ruokiin ja ainesosiin verrattuna tarkkuuskäyminen mahdollistaa kasvihuonekaasupäästöjen ja vedenkulutuksen vähentämisen noin 90 prosenttia (UNEP, 2023).
Kasviperäinen proteiini
Kasvipohjaisen proteiinin suosiminen on vakiintunut keino parantaa yksilön ruokavalion ympäristövaikutuksia. Vuotuinen kasvihuonekaasujalanjälki voi parantua jopa 2,1 tonnia vuodessa henkilöä kohden (YK, 2019).
Kasviperäisten raaka-aineiden käyttö ruoan ja ainesosien valmistuksessa on ratkaisevassa asemassa tulevaisuuden elintarviketeollisuudessa, kun otetaan huomioon ruoan kysyntä tulevaisuudessa sekä käytettävissä olevan ja sopivan viljelysmaan ja makean veden rajoitukset. Tiedetään kuitenkin, että viljelysmaata ei ole riittävästi, jotta se riittäisi ratkaisuksi yksinään.

Testaa prosessisi
Koe saumaton testaus ja konseptin toimivuuden todentaminen Alfa Lavalin avulla. Huippumodernit testauskeskuksemme, etätestausmahdollisuudet ja vuokrausyksiköt takaavat sinulle tarvittavan joustavuuden ja tuen ratkaisujesi tehokkaaseen validointiin. Laitteistomme sisältää kaikki vaihtoehtoisten proteiinien tuotannossa tarvittavat ydinkomponentit. Alfa Lavalin laitteiden valinta takaa tasaiset tulokset tuotannon laajentamisessa ja minimoi riskit, ajan ja kustannukset kaupallistamisen aikana.
Lantmännen panostaa voimakkaasti jännittävän uuden keltaherneiden käsittelyhankkeen lanseeraukseen
Ruotsalainen maataloustuottajien osuuskunta Lantmännen investoi noin 105 miljoonaa euroa uuteen elintarviketeollisuuden tehtaaseen Lidköpingissä, Ruotsissa. Tehtaan teknologia on Alfa Lavalin toimittamaa. Tehtaassa jalostetaan pääasiassa keltaisia herneitä, jotka ovat ilmastoviisasta viljelykasvia, joka vaatii vain vähän vettä ja ravinteita ja sitoo typpeä maaperään. Tehtaassa tuotetaan vuosittain noin 7 000 tonnia proteiini-isolaatteja, mikä parantaa Ruotsin elintarviketuotantoa ja vähentää riippuvuutta tuontisoijasta.
Saavuta tärkeät kestävän kehityksen tavoitteet elinkaariarviointiratkaisulla
Hanki kattava käsitys tuotteidesi ympäristövaikutuksista maatilalta vähittäiskauppaan. Alfa Lavalin elinkaariarviointiratkaisu muuntaa toimitusketjun tiedot käytännönläheiseksi tiedoksi, jonka avulla voit optimoida toimintojasi, vähentää kustannuksia ja edistää kestävää kehitystä. Työkalu analysoi ja tarkistaa tärkeät tiedot, jotta elintarvike- ja juomateollisuuden yritykset voivat kommunikoida tuotteidensa ympäristövaikutuksista ja parantaa kestävää kehitystä EU:n päästövaatimusten valmistautumiseksi.
Veden talteenoton ja uudelleenkäytön kriittinen rooli elintarviketeollisuudessa
Tehokas vedenkäsittely ja -hallinta ovat ratkaisevan tärkeitä kaikessa elintarviketuotannossa, myös vaihtoehtoisten proteiinien tuotannossa. Veden stressi vaikuttaa maailmanlaajuiseen veden saatavuuteen, joten kestävät käytännöt varmistavat puhtaan veden luotettavan saannin, joka on välttämätöntä korkeiden tuotantostandardien ylläpitämiseksi. Asettamalla veden tehokkaan käytön etusijalle yritykset voivat pienentää ympäristöjalanjälkeään, täyttää ESG-käytännöt ja -määräykset sekä varmistaa liiketoimintansa pitkän aikavälin jatkuvu Alfa Lavalin monipuolinen valikoima mahdollistaa teollisten elintarviketuottajien teollisen jäteveden talteenoton, käsittelyn, puhdistuksen ja uudelleenkäytön.
Avaintuotteet

Lataa kattava paketti asiantuntija-artikkeleita ja asiakastarinoita
Opi, kuinka Alfa Lavalin uraauurtavat teknologiat lisäävät tehokkuutta, vähentävät resurssien käyttöä ja vapauttavat vajaakäytössä olevien sivutuotteiden täyden potentiaalin, jotta voimme luoda kestävämmän globaalin elintarvikejärjestelmän.
Löydä inspiroivia esimerkkejä ja arvokkaita näkemyksiä elintarviketuotannon tulevaisuudesta tässä paketissa, joka kattaa kaiken kasvipohjaisista proteiineista viljeltyyn lihaan.