Solumaatalouden tuotantokäsittely

Fermentaatiota on hyödynnetty ruoankäsittelyssä jo yli 10 000 vuoden ajan. Varhaisimpia esimerkkejä ovat fermentoidut maitotuotteet ja juomat. Vuosituhansien aikana ihmiset ovat keksineet monia erilaisia käymiseen perustuvia tuotteita punaviinistä hapankaaliin ja olueen. Nykyään uusia käymisprosesseja kehitetään ekologista proteiinien tuotantoa varten kasvavan väestön proteiininsaannin turvaamiseksi. Alfa Laval on aktiivisesti mukana tässä kehitystyössä solumaanviljelyjärjestelmillään.

Cultured meat processing
Growing sprout

Kasvava mielenkiinto vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä kohtaan

Uusien käymisprosessien kehitystyö ruoantuotantoa varten on kiihtynyt viime vuosina. Uusilla prosesseilla voidaan tuottaa uusia proteiineja, jotka ovat tärkeä vaihe käynnissä olevassa siirtymässä pois perinteisistä eläinpohjaisista proteiinin lähteistä.  

Tärkeimmät tekijät mielenkiinnon kasvussa vaihtoehtoisia proteiininlähteitä kohtaan ovat seuraavat: 

 • Entistä kestävämpien proteiinilähteiden kysyntä 
 • Halvempien elintarvikkeiden ja ainesosien tarve 
 • Väestönkasvu 
 • Monissa osissa maailmaa ihmiset ovat siirtymässä entistä proteiinipitoisempaan ruokavalioon, mutta monet ihmiset eivät edelleenkään saa riittävästi proteiineja 
 • Eläinpohjaiseen proteiinituotantoon liittyvät massiiviset ympäristöongelmat, kuten veden ja maapinta-alan tarve, metsien häviäminen, kasvihuonekaasupäästöt ja syntyvät jätteet  

Investoinnit käymiseen ja soluviljelyyn perustuvien proteiinituotantomenetelmien kehittämiseen ovat nousseet räjähdysmäisesti viime vuosien aikana. Vuonna 2021 niihin investoitiin yli kolme miljardia dollaria, ja tämän lukeman odotetaan kasvavan merkittävästi tulevina vuosina. 

.

Solumaanviljelyratkaisujen prosessit 

 • Biomassan fermentointi – Biomassan fermentoinnissa, eli käymisessä, lopputuote on mikro-organismi ja tavoitteena saada se proteiinipitoiseksi ja nopeakasvuiseksi, jotta prosessilla saadaan tuotettua suuria määriä proteiinia tehokkaasti. 
 • Täsmäfermentointi – Täsmäfermentointi on teknologia, jossa tuotetaan toiminnallisia ainesosia, kuten proteiineja, öljyjä/rasvoja ja hiilihydraatteja, erityisesti tätä tarkoitusta varten suunniteltujen mikrobi-isäntien avulla. Merkittävin ero biomassan fermentointiin verrattuna on se, että varsinainen tuote eivät ole solut vaan ne poistetaan prosessin aikana. 
 • Soluviljelyä hyödyntävä lihantuotanto – Tämä prosessi muistuttaa biomassan fermentointia, mutta bakteerien tai sienien kaltaisten mikro-organismien sijasta tässä prosessissa käytetään sikojen, karjan, kanojen tai kalojen soluja. Tämä on prosessina haastavampi, koska edellytetty hygieniataso on suurempi, solujen ruokkiminen on monimutkaisempaa ja eläinsolut kasvavat bakteereja ja sieniä hitaammin. 
Cultured meat production in lab

Alfa Laval tarjoaa laitteet ja täydelliset tuotantolinjastot kaikille kolmelle solumaanviljelytyypille. Ota meihin yhteyttä heti projektisi alkuvaiheissa, jotta saat täyden hyödyn proteiini- ja fermentointiasiantuntijoidemme tuesta. He voivat auttaa antamalla arvokkaita neuvoja jo suunnitteluvaiheessa ja auttamalla valitsemaan toimintaolosuhteidesi vaatimusten mukaisen laitteiston. 

Alfa Lavalin valitseminen järjestelmäntoimittajaksi helpottaa laitehankintoja ja antaa insinööreillemme tilaisuuden hienosäätää koko käsittelylinjaston toiminto järjestelmätasolle. Näin saat etuja, joita on vaikea savuttaa, jos linjasto kootaan eri toimittajien erilaisista erillislaitteista. 

Ratkaisut biomassan fermentointiin, täsmäfermentointiin ja lihan soluviljelyyn

.
Cell grown processing flowchart

Kapasiteetti: mitoitettavissa pilottiratkaisusta täysimittaiseen tuotantoon 1–200 m3:n (200 000 litran) bioreaktorilla. 

Bioreaktio/fermentointi 

 • Bioreaktorit ja fermentorit kaiken tyyppisille prosesseille ja mikro-organismeille 

Lisätietoja

Solujen kerääminen 

 • Separaattorit 
 • Dekantterilingot 
 • Kalvosuodatusjärjestelmät 

Lisätietoja

Puhdistus 

 • Pesujärjestelmät separaattoreilla tai lingoilla 
 • Kalvosuodatusjärjestelmät 

Lisätietoja

Sakeutus 

 • Haihdutusjärjestelmät 
 • Kalvosuodatusjärjestelmät 

Lisätietoja

Alfa Lavalilla on yli vuosisadan kokemus yhteistyöstä asiakkaidensa kanssa monien erilaisten käymisratkaisujen kehittämisessä, joten saat meiltä sekä tietotaitoa että ensiluokkaiset laitteet omaa ratkaisuasi varten. Valikoimastamme löytyy monipuolinen sekä solumaanviljelyprosessin alku- että loppupään laitteita niin biomassan fermentointia kuin täsmäfermentointiakin varten – sekä myös lihan soluviljelyyn. Kaikki laitteemme ovat täysin mukautettavissa vaatimustesi mukaisesti. Toimitamme komponentteja, moduuleja ja täydellisiä järjestelmäratkaisuja kaikenkokoisiin sovelluksiin pilottijärjestelmistä täysimittaisiin tuotantolinjastoihin.  

Kaikkien tuotteidemme puhdistettavuus- ja hygieniaominaisuudet ovat erinomaiset, ja toimiviksi todetuilla CIP-pesuratkaisuillamme voidaan puhdistaa tehokkaasti koko järjestelmä.  

 

Pystymme toimittamaan myös kaikki tarvittavat apujärjestelmät, kuten esimerkiksi: 

 • Virtaustekniset laitteet, kuten venttiilit, pumput ja putkistot 
 • Lämmönvaihtimet lämmitykseen ja jäähdytykseen 
 • Käyttöä ja valvontaa helpottavat automaatiojärjestelmät 

Nämä tiedot tallennetaan ja käsitellään tietosuojakäytäntömme mukaisesti.

. .
Hand of business man step up to a toy staircase to success target
Jan Moller Testcenter Nakskov

Oletko laajentamassa tuotantoa? Se ei ole ongelma eikä mikään! 

Olemme valmiina tukemaan liiketoimintasi kasvua ja kehitystä ja sovellusasiantuntijamme antavat mielellään neuvoja parhaista tavoista teollistaa prosessisi, kun aloitat siirtymän laboratoriovaiheesta täyden mittakaavan tuotantoon.  

Modulaarisen rakenteen ansiosta solumaanviljelyjärjestelmiämme on helppo laajentaa liiketoimintasi kasvun myötä. 

Saat meiltä kaiken tarvittavan kaikkiin laitetarpeisiisi ja voimme yhdessä kumppaneidemme kanssa toimittaa täydellisiä tuotantolinjastoja. 

Ota meihin yhteyttä ja varaa aika keskusteluun, jossa käymme prosessisi läpi. Jaamme mielellämme kokemuksiamme aiemmista toteuttamistamme projekteista.

Aloita nyt

Tervetuloa testauskeskukseemme 

Olet tervetullut tekemään täyden mittakaavan testiajoja Tanskassa sijaitsevassa testauslaitoksessamme. Siellä käytettävissä on prosessin kaikki vaiheet kattava laitteisto, jolla voit testata uusia ideoitasi ja varmistua laitteiden tehokkuudesta. 

Jos teet testit mieluummin omassa tuotantoympäristössäsi, voimme toimittaa testiyksiköitä, joiden avulla voit testata Alfa Lavalin tuotteita yhdessä olemassa olevan laitteistosi kanssa ennen ostopäätöksen tekemistä.  

Katso lisätietoja tästä

.
Woman holding in hands green sprout seedling on black soil

Kestäviä ratkaisuja pienellä energiankulutuksella 

Tuotantolinjaston energiankulutuksen minimoiminen vahvistaa käymiseen perustuvan vaihtoehtoisen proteiinituotannon jo luonnostaan vahvaa ympäristöystävällisyyttä, mikä auttaa entistä houkuttelevimpien tuotteiden saamisessa markkinoille. 

Alfa Lavalin haihdutusjärjestelmän käyttäminen tiivistämiseen on suoraviivainen tapa säästää energiaa. Nämä järjestelmämme perustuvat tehokkaaseen levylämmönvaihdinteknologiaan, minkä ansiosta ne ovat energiatehokkaampia ja pienikokoisempia kuin putkirakenteiset lämmönvaihdinjärjestelmät. 

Lisäksi Alfa Lavalin haihdutusjärjestelmät on suunniteltu monivaiheisiksi, joten niiden tuottama lämpö voidaan hyödyntää uudelleen monissa järjestelmän eri vaiheissa, mikä minimoi energiankulutukset.  

AlfaVap-haihdutusjärjestelmät  AlfaFlash-haihdutusjärjestelmät

Tiesitkö, että… 

 • investoinnit fermentointiyrityksiin kasvoivat lähes 40-kertaisiksi vuodesta 2017 vuoteen 2021? 
 • …investoinnit soluviljelyyn perustuvaan lihantuotantoon kasvoivat lähes 70-kertaisiksi vuodesta 2017 vuoteen 2021? 
 • …suurin osa investoinnista tehdään Pohjois-Amerikassa? 
 • ...ensimmäinen täysin soluviljellystä lihasta valmistettu hampurilainen valmistui vuonna 2013 kahden vuoden viljelyn jälkeen? 
Lab grown cultured meat
.

Kattavat palveluratkaisut 

Yhdistämme järjestelmäkeskeisen ajattelutavan laajaan prosessiosaamiseemme perustuvaan palveluun, ja optimoimme siten koko prosessisi suorituskyvyn tunnistamalla ongelmiesi perimmäiset syyt ja puuttumalla niihin.

Tarjoamme täyden valikoiman palveluita, jotka kattavat laitoksesi koko käyttöiän. Maailmanlaajuinen huoltoverkostomme kattaa lähes 100 maata, joten nopea ja ammattitaitoinen tuki on aina lähellä.

Jos haluat maksimoida investointisi tuoton, suosittelemme Alfa Lavalin huoltosopimusta. Se on täysin mukautettavissa oleva huoltoratkaisu, jolla helpotat budjetointia sekä varmistat maksimaalisen suorituskyvyn ja käyttöasteen. Saat keskittyä rauhassa päivittäiseen toimintaasi, kun me hoidamme tarvittavien huoltotoimien suunnittelun, hankinnan ja toteutuksen.

Katso, miten voimme auttaa huolloissa

MF 1044413 adjusted XL
.

Avaintuotteet