Oluen alkoholinpoistomoduulit

Alfa Laval tarjoaa edistyneitä kustannustehokkaita, standardoituja ratkaisuja ja järjestelmiä oluen alkoholin poistamiseen tai vähentämiseen. Autamme panimoita liittymään nopeasti kasvaville ja kannattaville vähä- ja alkoholittomien oluiden markkinoille, kun ihmiset ympäri maailmaa etsivät terveellisempiä vaihtoehtoja.

阿法拉伐全自动啤酒脱醇模块-Fully automatic beer dealcoholization module

Avaintuotteet

3 syytä miksi vähäalkoholisen tai alkoholittoman oluen kysyntä kasvaa

Alkoholittoman oluen myynti on noussut lähes 18 % viimeisen viiden vuoden aikana Länsi-Euroopassa, Euromonitor raportoi. Ja ennusteiden mukaan myynti jatkaa kasvuaan vielä 12 % vuoden 2022 loppuun mennessä. Tämä trendi on huomattava paitsi Euroopassa myös Lähi-idässä, Afrikassa sekä Aasian ja Tyynenmeren alueella. Alkoholittomien oluiden markkinat ovat suurimmat Saudi-Arabiassa, Nigeriassa, Espanjassa, Arabiemiirikunnissa ja Keniassa.

Merkittävimmät tekijät oluen alkoholinpoistossa

1) Alkoholiton olut on loistava vaihtoehto kuluttajille, jotka eivät juo olutta tai alkoholia. Se on uusien tulojen lähde ja kasvava markkinarako panimoille.

2) Alkoholiton olut on olutpohjainen juomavaihtoehto ihmisille, jotka haluavat nauttia oluen hyvästä mausta mutta ymmärtävät myös vastuullisen juomisen, terveellisen elämäntavan ja vähäkalorisuuden tärkeyden.

3) Tekniikan kehityksen myötä saat maukasta, alkoholitonta olutta. Alkoholittoman oluen laatu ja maku ovat parantuneet paljon innovaation myötä.

Siksi vähäalkoholisen tai alkoholittoman oluen valmistaminen on selkeä kannattavan kasvun tekijä ympäri maailmaa. Suuret panimokonsernit investoivat paljon rahaa alkoholittoman oluen valmistukseen ja markkinointiin.

Tavat poistaa alkoholi oluesta

1) Alkoholin poistaminen oluesta tislaamalla

Perinteisesti alkoholin poistaminen oluesta tapahtuu tislaamalla. Se on puhtaasti fyysinen prosessi, jossa nesteseoksen komponentit erotetaan toisistaan niiden eri kiehumispisteitä hyödyntämällä. Joillakin nesteseoksen komponenteilla on alhaisempi kiehumispiste kuin toisilla. Lämpötilan noustessa tietyt komponentit erottuvat ja tiivistyvät haihduttamalla. Jos lämpötilat ylittävät kiehumispisteet, alkoholi haihtuu paljon vettä nopeammin. Haihdutushöyryjen jäähdyttäminen tuottaa vahvaa alkoholia.  Haihtumatta jääneestä jäännösnesteestä tulee alkoholitonta olutta.

Tislauksessa etanolin poistaminen tapahtuu keittämällä olutta. Siitä on tiettyjä haittoja. Ensinnäkin viipymisajan kiehumislämpötilassa on oltava pidempi (verrattuna strippauksen lyhyeen viipymäaikaan), jotta tislaus ja eri vaiheiden erottelu onnistuvat tehokkaasti. Lisäksi olueen jää palaneen makua. 

2) Alkoholin poistaminen oluesta strippauksen avulla

Strippaus on hellävarainen yksivaiheinen prosessi, jonka viipymäaika on alle minuutti. Siinä etanoli poistetaan nestevirrasta massatasopainon periaatetta hyödyntämällä nesteen suhteen vastavirtaan kulkevan kaasun avulla.

Strippaus on verrattoman tehokas tapaa poistaa alkoholi alhaisessa lämpötilassa ja paineessa, koska sen olosuhteet ovat aina tasapainossa. Lämpötila ei koskaan nouse niin suureksi, että neste alkaisi kiehua (ja tislautua, mitä ei haluta), tai laske niin pieneksi, että neste alkaisi kyllästyä tai laimeta (jota ei myöskään haluta). Neste ei kiehu missään vaiheessa vaan erottelu tapahtuu erittäin tehokkaasti pehmeän veden (<10 dh) höyryvirran avulla optimaalisissa prosessiolosuhteissa.>

Uudelleenkierrätystä ei tarvita lopullisen alkoholittoman oluen vaadittujen eritelmien saavuttamiseksi.

Katso lisätietoja alkoholin oluesta poistamisesta strippausteknologiaa käyttämällä

3) Alkoholin poistaminen oluesta kalvosuodattimilla

Käyttämällä käänteisosmoosispiraalikalvoja korkean hygieniatason järjestelmässä enintään 10–20 ºC:n prosessilämpötilassa voidaan tuottaa korkealaatuista alhaisen alkoholipitoisuuden olutta tai täysin alkoholitonta olutta ilman lämmityksen aiheuttamia muutoksia oluen makuun. 

Kalvot erottavat syöttöoluen kahteen virtaan. Permeaattivirta, joka koostuu vedestä ja alkoholista, kulkee kalvojen läpi. Retentiivivirta, joka koostuu väkevöidyistä proteiineista, väreistä ja aromiaineista, ei pääse kalvojen läpi, joten se voidaan johtaa takaisin olutsäiliöön. Tämä on perusperiaate oluen alkoholinpoistossa kalvoprosesseja käyttämällä. 

Lue lisää oluen alkoholinpoistosta kehittyneen kalvoteknologian avulla

Huolto

Alfa Laval on maailman johtava lämmönsiirron, erotuksen ja nesteiden käsittelyn alueilla. Panimoalan tietotaito on yksi osaamisemme avainalueista – sen lisäksi tarjoamme varman teknisen tuen ja kattavat prosessiratkaisut.

  • Alkoholittomuusprosessi alkaa panimossa oluen fermentointitavan valinnasta.
  • Oluen esikäsittely ja jälkikäsittelyn tuki vaaditaan.
  • Alkoholin poistoratkaisu on oltava kaiken kattava prosessi eikä vain sen yksittäinen osa.

Laajan tuotevalikoimamme ansiosta me Alfa Lavalilla pystymme räätälöimään prosessiratkaisut panimoiden yksilöllisten tarpeiden mukaan kuumaprosesseja, kylmäprosesseja, suodatusta, väliaineprosesseja, käsittelyprosesseja ja pakkaamista myöten.

Alfa Lavalilla on laaja osaaminen toimittaa ratkaisuja, joita panimot tarvitsevat hyvän oluen tuottamiseen. Asiantuntijoillamme on syvä ymmärrys panimoiden vaatimuksista, ja he voivat hyödyntää laajaa valikoimaamme räätälöidäkseen kokonaisvaltaisia ​​ratkaisuja ja palveluita panimoiden tarpeisiin.