Viljellyn lihan tuotannon laajentaminen tukee Ruotsin siirtymistä kestävään ruoantuotantoon
Voiko viljellystä lihasta tulla kaupallisesti kannattava vaihtoehto kun halutaan turvata kestävästi tuotetun lihan tulevaisuus? Ruotsalainen startup Re:meat on vakuuttunut siitä, että vastaus on "kyllä", ja se on tehnyt yhteistyötä Alfa Lavalin ja muiden yritysten kanssa pyrkiessään rakentamaan toimialaklusterin saavuttaakseen tämän tavoitteen.
PVM 2024-12-10Vuonna 2022 perustetun ja Skandinavian ensimmäisen viljelylihayritys Re:meatin tehtävänä on määritellä perusteellisesti uudelleen, miten liha päätyy ihmisten lautasille. Tätä varten he laajentavat ja kaupallistavat kestävän lihan viljelyprosessia, joka voi potentiaalisesti käyttää 95 % vähemmän maata ja 78 % vähemmän vettä ja tuottaa 92 % vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin perinteisesti tuotettu liha.
Prosessi sisältää solunäytteiden oton terveiltä, vapaana laiduntavilta lehmiltä vahingoittamatta niitä. Nämä solut siirretään sitten bioreaktoreihin, pohjimmiltaan tankkeihin, joissa niitä hoidetaan ympäristössä, joka on samankaltainen kuin perinteisessä panimossa. Tässä ympäristössä lihasolut lisääntyvät kasvatusliuoksella ravittuna, kunnes ne ovat valmiita kerättäväksi ja muunnettavaksi esimerkiksi hampurilaisiksi tai lihapulliksi.
Samalla menetelmällä on mahdollista valmistaa myös sianlihaa ja kanaa, jolloin ihmiset voivat syödä lihaa ilman, että eläintä tarvitsee lopettaa ja ympäristövaikutukset ovat huomattavasti pienemmät.
Tällä hetkellä laboratoriomittakaavassa toimivan Re:meatin tavoitteena on laajentaa tuotanto kaupalliseen mittakaavaan tulevien vuosien aikana. Suunnitelmissa on avata tuotantolaitos vuonna 2027 eteläiseen Ruotsiin Skåneen, jossa toimii lukuisia elintarvike- ja biotekniikka-alan innovatiivisia yrityksiä.
”Ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että viljellystä lihasta saadaan edullinen vaihtoehto kuluttajille. Tavoitteemme on saavuttaa €1/kg tuotantokustannukset. Se saattaa kuulostaa kunnianhimoiselta, mutta me todella yritämme", sanoo Gittan Schiöld, Re:meatin CCO.
Re:meatin tiimi pyrkii kunnianhimoiseen tavoitteeseensa planeettamme pelastamisesta lihantuotannon uudistamisen kautta rakentamalla alan sidosryhmistä yhteisöä, jonka toiminnan, yhteydenpidon ja yhteistyön kautta tähän innovaatiokeskukseen saadaan oikeanlaista asiantuntemusta ja tukea.
”Tähän nopeuttajayhteisöön (accelerator community), kuten Re:meat sitä nimittää, kuuluu lihantuottajia, kauppiaita sekä elintarvike-alan, biokäsittelyn ja automaation asiantuntijoita ja jopa maanviljelijöitä”, kertoo Johan Agrell, Alfa Lavalin Next-Generation Food -osaston (joka on yksi projektin kumppaniyrityksistä) varatoimitusjohtaja. "Se on mahdollisuus molemminpuoliseen oppimiseen kaikille osapuolille ja mahdollisuus rakentaa vahvoja yhteyksiä ja olla oikealla tavalla tekemisissä ihmisten kanssa, jotka haluavat olla osa viljellyn lihan tulevaisuutta."
Re:meat on yksi noin 150:stä startup-yrityksestä eri puolilta maailmaa, jotka ovat edelläkävijöitä tällä nopeasti kehittyvällä elintarviketuotannon alalla. Haasteita on monia, eikä sääntelykehystä ole vieläkään olemassa. Vain kahdella yrityksellä on tällä hetkellä lupa myydä tuotteitaan Yhdysvalloissa. Myyntilupia on myönnetty myös Singaporessa ja Israelissa, mutta kaikkialla Euroopassa, myös Ruotsissa, viljeltyjen lihatuotteiden myynti on kielletty jälleenmyyjiltä. Kukaan ei ole vielä aloittanut kaupallisen mittakaavan tuotantoa.
”Kyseessä on uusi uljas maailma kaikille viljellyn lihan kehittämiseen osallistuville ja tuotannon kaupalliseksi laajentamisessa on löydettävä oikea tasapaino lääkealaan verrattavissa olevien prosessitoimintojen ja elintarviketuotannon kustannustasovaatimusten välillä”, Johan kertoo. “Siinä me tulemme mukaan kuvioihin. Voimme auttaa toiminnallisten vaatimusten ja kustannusrajoitusten viidakossa, koska tuotteitamme käytetään jo niin elintarvike- ja lääkealoilla kuin biotekniikassakin. Olemme siis erittäin hyödyllinen kumppani viljeltyä lihaa tuottaville yrityksille.”
Merkittävimmät teknologiat

Haluatko tietää lisää?
Lataa kattava paketti asiantuntija-artikkeleita ja asiakastarinoita ja ole askeleen edellä huomisen elintarvikejalostuksessa.
Ympäristöjalanjälki

95 % vähemmän maata
Veden säästö

78% vähemmän vettä
CO2-säästöt

92 % vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä