Lämmön talteenotto kestävissä kaupungeissa

Maailman hukkaenergia riittäisi kaikkien rakennusten lämmittämiseen, mutta hukkalämpöä ei juuri hyödynnetä. Parasta energiaa on se, jota ei käytetä, ja seuraavaksi parasta se, joka käytetään uudelleen. Voimme käyttää uudelleen energiaa teollisuuden ja kaupunkien lähteistä, kuten datakeskuksista, metroasemilta, supermarketeista ja kaivoksista. Talteen otetulla lämmöllä voidaan lämmittää paikallisesti esim. tiloja ja käyttövettä. Lisäksi sitä voidaan myydä kaukolämmöksi.

hvac heat recovery in sustainable cities hero final
Kemira case

Jäähtyneestä haposta kaukolämmöksi

Kemira on vuodesta 1974 lähtien myynyt energiaa tehokkaasti ja luotettavasti Helsingborgin kaupungille.

Parasta energiaa on se, jota ei käytetä, ja seuraavaksi parasta se, joka käytetään uudelleen."

Kun Kemiran rikkihappotehtaan jäähdytysjärjestelmä uudistettiin, jäähdytysveden lämpötila on nostettu tasolle, jolla sitä voidaan käyttää kaukolämmön tuottamiseen.


Lue lisää

.

Alan trendi

Pysyäksemme tavoitteessamme ilmaston lämpenemisen rajaamisesta 1,5 °C:seen meidän on kolminkertaistettava uusiutuvan energian hyödyntämiskapasiteetti ja kaksinkertaistettava maailmanlaajuisten energiatehokkuusparannusten määrä vuoteen 2030 mennessä. Liikalämmön hyödyntäminen kaikkialla maailmassa on sen vuoksi olennaisen tärkeää, ja se antaa erinomaisen mahdollisuuden tavoitteiden saavuttamiseen. Vain EU:ssa käytettävissä olevan ylienergian odotetaan ylittävän 2000 TWh vuonna 2050, mikä voisi kattaa lähes kokonaan tilojen ja vesijohtoveden lämmityksen lämmöntarpeen (Mathiesen 2023).

Ylimääräistä lämpöä syntyy sekä teollisista prosesseista että kaupunkien lähteistä, kuten jätevedenpuhdistamoista, datakeskuksista, sairaaloista ja metrosta. Uusia ratkaisuja lämmön uudelleenkäyttöön otetaan käyttöön joka päivä. Sijainti, infrastruktuuri ja kysyntämallit aiheuttavat kuitenkin usein lämmönhukkaa.

 • 22 maata EU:sta voisi kattaa yli 50 % nykyisestä energiantarpeestaan ​​ylimääräisellä lämmöllä.
 • Matalan lämpötilan liikalämpö jätevedenpuhdistamoista (442 TWh vuodessa) ja datakeskuksista (221 TWh vuodessa) voidaan nostaa teollisuuslämpöpumpuilla kaukolämmitysverkkoon soveltuville lämpötilatasoille.
 • Parannamalla energiatehokkuutta ja valmistamalla rakennuksia matalien lämpötilojen lämmönjakoon voimme vähentää kaukolämpöjärjestelmän lämpöhäviöitä ja mahdollistaa alemman luokan ylilämmönlähteiden hyödyntämisen. Näin teollisuuslämpöpumppujen hyötykerroin paranee entisestään.
 • 30 prosenttia vedyn tuotannossa käytetystä sähköstä muuttuu lämmöksi. Vetylaitoksia suunniteltaessa paikka tulee valita huolellisesti, jotta lämpö saadaan talteen ja samalla elektrolyysilaite jäähtyy.
 • Vesipohjaisten järjestelmien, kuten kaukoenergia- ja kaukolämpöverkkojen, laajentaminen on ratkaiseva tekijä liikalämmön jakelun kannalta.
 • 55-valmiuspaketti: EU-maissa yli 45 000 asukkaan kaupunkien on laadittava lämmitys- ja jäähdytyssuunnitelma, jossa kartoitetaan käytettävissä oleva energia, mikä helpottaa sektorien yhdistämistä ja keskeisen energiainfrastruktuurin käyttöönottoa.
 • Asuin- ja palvelurakennuksia jäähdytettäessä yksittäisillä jäähdyttimillä syntyy lämpöä sivutuotteena. Tätä lämpöä tulisi käyttää vesijohtoveden lämmittämiseen tai tehokkaaseen jäähdytykseen absorptiojäähdyttimellä.

Miksi kannattaa ottaa talteen liikalämpö Alfa Lavalin avulla?

 • 99,9 % datakeskusten sähköstä muuttuu liikalämmöksi. Teknologiamme ansiosta se voidaan käyttää uudelleen ja laskea siten nettoenergiankulutus nollaan.
 • Alfa Lavalilla on laaja valikoima yhteyspisteitä energiayhtiöiden yhdistämiseksi lämpöverkkoihin ja kaukoenergiaverkkoihin.
 • Lämmönvaihtimiamme on käytössä miljoonia ympäri maailmaa ja teemme alalla laajaa tutkimusta ja tuotekehitystä, joten meiltä saat luotettavimman ratkaisun.
 • Meillä on referenssiyksiköitä sekä teollisuuden että kaupunkien liikalämpösovelluksissa tuottamassa lämpöä kaukolämpöverkkoon.
 • Kaikilla levylämmönvaihtimillamme on AHRI-sertifiointi, mikä takaa erinomaisen lämpötehon. Sinun ei tarvitse tyytyä vain meidän sanaamme.
.

plate_heat_exchangers_GPHE.jpg

Tiivisteelliset levylämmönvaihtimet

 • Joustavat ratkaisut voidaan mukauttaa tehtävän mukaan, mikä varmistaa korkeimman lämpötehokkuuden
 • Kompakti malli säästää tilaa ja sitä on helppo huoltaa
 • Ratkaisuja likaantumisen, kuormituksen ja korroosion vähentämiseen käyttöajan maksimoimiseksiLisätietoja

Semi_welded_range_640x360.jpg

Puolihitsatut levylämmönvaihtimet

 • Erittäin tehokas ja luotettava teknologia sovelluksiin, jotka voivat aiheuttaa painetta tai lämpötilaväsymistä
 • Taattu pitkä tiivisteen käyttöikä ainutlaatuisen Alfa Laval RefTight™ -tiivistysjärjestelmän ansiosta
 • Luotettava ratkaisu väliaineiden välisen ristikontaminaation estämiseksi

Lisätietoja

plate_heat_exchangers_brazed.jpg

Juotetut levylämmönvaihtimet

 • Kevyt kuparijuotettu rakenne kompaktissa koossa
 • Parempi lämpöhyötysuhde kuin vastaavissa putkilämmönvaihtimissa
 • Joustavat vaihtoehdot sopivat moniin sovelluksiin kaikentyyppisillä väliaineilla/nesteillä
 • Ihanteellinen luonnollisille ja matalan GWP-tason kylmäaineille

Lisätietoja

plate_heat_exchangers_fusion-bonded.jpg

Fuusiotekniikalla valmistetut AlfaNova-levylämmönvaihtimet

 • Rakenne kokonaan ruostumattomasta teräksestä
 • Erinomainen korroosionkestävyys aggressiivisilla väliaineilla
 • Estää metallisaasteet juomavedessä ja muissa hygieniasovelluksissa
 • Lämpötehokkuus ja pieni koko


Lisätietoja

Oletko konsultti? Järjestelmäintegraattori?

Oletko konsultti? Katso täältä! Alfa Lavalilla on vuosikymmenten kokemus lämmönvaihdosta ja voimme tarjota asiantuntemustamme nykypäivän lämmitys- ja jäähdytyshaasteiden ratkaisemiseksi. Löydä vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin, jotka koskevat kaikkea energiatehokkuudesta luonnollisiin kylmäaineisiin, sekä hyödyllisiä työkaluja, joiden avulla sinun on helpompi löytää oikea tekniikka sovellukseesi.

heating cooling-hub-vignette-2021

AHRI-suorituskykysertifioidut lämmönvaihtimet takaavat varman lämpösuorituskyvyn

AHRI-tutkimuslaitoksen (Air-Conditioning, Heating, and Refrigeration Institute) myöntämä sertifiointi on ainoa maailmanlaajuinen kolmannen osapuolen suorittama lämpösuorituskyvyn tarkastus. Tämä antaa riippumattoman varmuuden siitä, että levylämmönvaihtimesi toimii valmistajan julkaisemien luokitusten mukaisesti. Alfa Laval tarjoaa AHRI-sertifioituja tiivisteellisiä levylämmönvaihtimia, juotettuja levylämmönvaihtimia ja fuusiotekniikalla valmistettuja levylämmönvaihtimia.

HVAC-sustainable-city-AHRI
.
energy hunter screen view

Liikalämmön metsästys

Alfa Lavalin lämmönvaihtimia on käytetty lämmön talteenottoon lähes vuosisadan ajan. Energiatehokkaat ratkaisumme tukevat lämmön uudelleenkäyttöä erilaisissa sovelluksissa vesi- ja öljyjäähdytteisistä datakeskuksista teollisiin prosesseihin, kuten rikkihappotehtaisiin. Tule mukaan etsimään lämmönsäästömahdollisuuksia ja tutustu siihen, miten paljon voit vähentää energialaskuasi ratkaisujemme avulla.


Lisätietoja

Energy Efficiency Movement

ABB:n käynnistämä Energy Efficiency Movement -hanke pyrkii lisäämään tietoisuutta ja edistämään toimivaa muutosta yhteisönä. Me Alfa Lavalilla ymmärrämme, että on tärkeää tehdä yhteistyötä energiatehokkaiden ratkaisujen laajentamiseksi. Siksi liityimme ensimmäisenä yrityksenä mukaan hankkeeseen COP26:ssa. Laajan verkostomme avulla voimme yhdistää alan avaintoimijoita ja tasoittaa tietä päästöttömään tulevaisuuteen.


Lisätietoja

energyefficiencymovement with logo vignette image
.

Tehokkuutta vuosikymmeniksi

Huonosti toimiva levylämmönvaihdin voi vaikuttaa turvallisuuteen, tuotteen laatuun ja energiakustannuksiin. Vika voi johtaa kalliiseen seisokkiin ja suuriin menetyksiin tuotannossa. Tiivistetyn levylämmönvaihtimen säännöllinen ja ennakoiva huolto säilyttää sen suorituskyvyn ja pitää toiminnan ongelmattomana ja ennustettavana.

Meillä on asiantuntemus auttamaan sekä tämänhetkisissä ongelmissa, tulevaisuuden ongelmien ehkäisyssä että ongelmien ratkaisussa verkossa toimivan vianmääritystyökalumme avulla.

Katso kattavat huoltoratkaisumme

smart heat exchanger sensor lighten 640

Digitalisaatiota energiatehokkuuden puolesta

Älykkäät kaupungit ja digitaalinen älykkyys voivat auttaa kaupunkeja saavuttamaan 70 prosenttia kestävän kehityksen tavoitteistaan. Digitaalisilla palveluilla voi jo nyt olla merkittävä vaikutus kaupunkien lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin, sillä niiden avulla ekologista kestävyyttä saadaan parannettua.

Etävalvonta ja kohdistettu analysointi mahdollistavat toimintojen tarkentamisen ja tehostamisen, hyödyllisen tiedon saamisen päätöksenteon tueksi ja kohdennettujen toimenpiteiden toteuttamisen. Kehittyneempien ja tehokkaampien lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien kehittäminen onnistuu ainoastaan tämän digimurroksen kautta, ja näin voidaan toteuttaa luotettavia ja edullisia lämmitys- ja jäähdytyspalveluita kaupunkialueille sekä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.

Älykäs lämmönvaihdin

LVI ja kestävät kaupungit

Kaupungeilla on ratkaisevan tärkeä rooli ilmastokriisin torjunnassa, sillä ne kuluttavat yli kaksi kolmasosaa maailman energiasta. Merkittävä osa kaupunkien energiankulutuksesta käytetään lämmitykseen ja jäähdytykseen, joten energiatehokkuuden parantaminen on ensiarvoisen tärkeää. Alfa Lavalilla on lähes sadan vuoden kokemus lämmönsiirrosta ja lämmön talteenotosta, ja yhtiön tavoitteena on tulla hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Valitse meidät energiamurroksen ja kestävän tulevaisuuden kumppaniksi.

ALF0739 sustainable-cities hero 640x3.
.

Ota meihin yhteyttä

Tietosi tallennetaan, ja niitä käsitellään yksityisyys- ja tietosuojakäytäntöjemme mukaisesti.