Maalämpö

Maaenergia voi olla eri muodoissa, se voi sijaita syvällä tai matalalla, sen lämpötila voi olla korkea tai matala ja sitä voidaan käyttää sähkön tai lämmön tuotantoon. Yhteistä on aina se, että sitä on saatavilla aina ja keskeytyksettä. Koska se tulee maankuoresta, se on uusiutuva energialähde, joka ei ole riippuvainen säästä tai vuodenajasta. Lämmityksen lisäksi pohjaveden varastointijärjestelmää voidaan käyttää myös rakennusten ilmaisen jäähdytyksen toteuttamiseen.

geothermal heating 640x360

Valitse oikea maalämpökumppani

 • Alfa Laval tunnistaa maaenergiassa suuren potentiaalin kestävänä lämmityslähteenä tulevaisuutta ajatellen.
 • Tavoitteemme on toimittaa energiatehokkaita, luotettavia ratkaisuja, joilla maksimoidaan saanto mahdollisimman ympäristöystävällisesti.
 • Meillä on lähes 100 vuoden lämmönsiirtokokemus, ja huoltokeskuksemme takaavat paikallisen läsnäolon kaikilla markkinoilla.
 • Tiedämme, mikä lämmönvaihdin optimoi tuotantosi mahdollisimman lyhyellä takaisinmaksuajalla.
 • Kolmannen osapuolen AHRI-suorituskykysertifioinnin ansiosta voit olla varma, että tuotteidemme lämmönsiirtoteho on yhtä hyvä kuin sanomme sen olevan.

Maalämpöalan trendit

Lämmitysalalla keskitytään yhä enemmän maalämpöön vaihtoehtona perinteisille fossiilisille polttoaineille. Varsinkin siellä, missä se voi korvata polttoaineet kaukolämpöverkoissa ja yksi kaivokokonaisuus tavoittaa suuren asiakasmäärän. Kokemusta kertyy myös matalamman lämpötilan maalämmön ja pohjaveden lämpövarastointijärjestelmien käytöstä yhdessä lämpöpumppujen kanssa, jolloin saadaan edullinen ja energiatehokas vaihtoehto uusiutuvan energian markkinoille.

Tällä alalla on kuitenkin omat haasteensa. Koska vesi voi sisältää suuria määriä kloridia ja muita epäpuhtauksia, kertymät ja likaantuminen voivat heikentää prosessilaitteiden tehoa. Tässä me osaamme auttaa. Alfa Lavalin laadukkaat laitteet ja huoltokokemus pitävät tunnetusti prosessiesi kapasiteetin korkeana ja seisokit minimissä.

HVAC geothermal heating
Meidän on valittava parhaat mahdolliset laitteet. Toimittajan on pystyttävä takaamaan, että heillä on riittävä kapasiteetti myynnin jälkeisissä palveluissa ja hätävalmiudessa. Iloksemme Alfa Laval täyttää nämä tinkimättömät kriteerit turvallisella marginaalilla.

Ali Ichedef, General Manager, Izmir Jeotermal

 

Lue lisää

.
2023 geothermal heating greenhouse 1400x2200

Maalämmön lämpötilagradientti riippuu kaivon syvyydestä ja sijainnista. Joissakin paikoissa lämpötila voi olla korkeampi lähellä maanpintaa, esimerkiksi Islannissa. Useimmissa paikoissa lämpötila-alue on kuitenkin kaaviossa näkyvän kaltainen.

Maalämpö toimii siten, että lämpöä otetaan talteen pohjavesilähteestä. Mitä syvemmältä maan alta vettä otetaan, sitä kuumempaa se yleensä on. Alankomaissa maalämpölaitokset pumppaavat lämmintä vettä vähintään 500 metrin syvyydestä. Kun maalämpövedestä on otettu lämpö talteen, se palautetaan maahan injektiokaivon kautta.

Alankomaat on maailman toiseksi suurin elintarvikkeiden viejä arvossa mitattuna, ja maan kasvihuoneiden pinta-ala onkin yhteensä 9 000 hehtaaria. Kasvihuoneiden pitäminen oikeassa lämpötilassa vaatii kuitenkin paljon energiaa, joten maan on ratkaisevan tärkeää kehittää vaihtoehtoisia energialähteitä päästäkseen kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiinsa.

Lämmönvaihtimilla on keskeinen rooli maaenergian hyödyntämisessä, sillä ne siirtävät lämmön tehokkaasti maasta saatavasta lämpimästä vedestä kasvihuoneiden ja muiden rakennusten lämmitykseen käytettävään viileämpään veteen.

 

Lue lisää alankomaalaisista kasvihuoneista

.

Ero matalan maalämmön, pohjavesilämmön ja syvän maalämmön välillä

Jokainen kaivo on ainutlaatuinen, ja sen syvyys vaihtelee sijainnin ja olosuhteiden mukaan. Kun tällä alalla puhutaan matalista tai syvistä kaivoista, kyseessä ovat hankkeen keskeiset ominaisuudet. Matalaa maalämpöä tuotetaan maanpinnan alaisesta vedestä joko avoimessa kierrossa, jossa vettä pumpataan kaivosta, tai suljetussa kierrossa, jossa keräinkierrossa olevaa suolaliuosta pumpataan kaivossa ylös ja alas.

Matalat kaivot ja pohjavesikerrokset (<=500 m)

geothermal-heating_shallow-well_v0_640x360.jpg

Matala maalämpö ja ATES (pohjaveden lämpöenergian varastointi) on uusiutuvan energian teknologia, joka käyttää maankuoren yläkerrosten suhteellisen tasaista lämpötilaa rakennusten lämmittämiseen ja/tai jäähdyttämiseen.

Toisin kuin syvät maalämpöjärjestelmät, matalat järjestelmät toimivat tyypillisesti jopa 100 metrin syvyydessä.

Matalissa maalämpökaivoissa syntyvää lämpötilaa ei voi hyödyntää sellaisenaan. Siksi matalan maalämmön projektissa imeytyvää lämpöä käytetään yhdessä lämpöpumppujen kanssa, mikä nostaa lämpötilan käyttökelpoiseksi lämmitystarkoituksiin. Matalan maalämmön järjestelmää voidaan käyttää myös käänteisesti, kun maanalaista vettä käytetään ilmaisena jäähdytyslähteenä rakennusten jäähdyttämiseen kuumalla säällä.

Matalan maalämmön järjestelmät ovat suosittu valinta asuntoihin ja pieniin liikerakennuksiin, koska ne mahtuvat suhteellisen pieneen tilaan ja vaativat vähemmän porausta ja kaivamista kuin syvä maalämpö.

Syvät kaivot (2 000–5 000 m)

geothermal-heating_deep-well_v0_640x360.jpg

Syvä maalämpö on uusiutuva energialähde, jossa lämpö otetaan talteen maan ytimestä.

Kuuma vesi ja mahdollisesti myös höyry johdetaan pintaan ja hyödynnetään lämmöntuotannossa ohjaamalla ne lämmönvaihtimen läpi, jossa energia siirtyy toiselle tasolle ja jakautuu sitä kautta käyttöpaikkoihin. Syvistä maalämpökaivoista saatava lämpötila voi olla riittävän korkea käytettäväksi sellaisenaan. Joissakin paikoissa ja syvyyksissä voi kuitenkin olla tarvetta nostaa lämpötilaa lämpöpumpuilla. On melko yleistä, että syvät maalämpölähteet liitetään kaukolämpöjärjestelmään.

Syvyys, jossa syvän maalämmön järjestelmät toimivat, voi vaihdella useiden tekijöiden mukaan, mukaan lukien alueen geologiset ominaisuudet, käytettävän järjestelmän tyyppi ja lämpöä hyödyntävien rakennusten lämmitystarpeet.

Yleensä syvän maalämmön järjestelmät toimivat syvyyksissä, jotka vaihtelevat noin viidestäsadasta metristä useisiin kilometreihin. Rakennusten ja kasvihuoneiden lämmittämisessä käytettävä syvän maalämmön järjestelmä on yleensä 1 500–3 000 metrin syvyydessä.

plate_heat_exchangers_GPHE.jpg

Tiivisteelliset levylämmönvaihtimet

 • Joustavat ratkaisut voidaan mukauttaa tehtävän mukaan, mikä varmistaa korkeimman lämpötehokkuuden
 • Kompakti malli säästää tilaa ja sitä on helppo huoltaa
 • Ratkaisuja likaantumisen, kuormituksen ja korroosion vähentämiseen käyttöajan maksimoimiseksiLisätietoja

Semi_welded_range_640x360.jpg

Puolihitsatut levylämmönvaihtimet

 • Erittäin tehokas ja luotettava teknologia sovelluksiin, jotka voivat aiheuttaa painetta tai lämpötilaväsymistä
 • Taattu pitkä tiivisteen käyttöikä ainutlaatuisen Alfa Laval RefTight™ -tiivistysjärjestelmän ansiosta
 • Luotettava ratkaisu väliaineiden välisen ristikontaminaation estämiseksi

Lisätietoja

plate_heat_exchangers_brazed.jpg

Juotetut levylämmönvaihtimet

 • Kevyt kuparijuotettu rakenne kompaktissa koossa
 • Parempi lämpöhyötysuhde kuin vastaavissa putkilämmönvaihtimissa
 • Joustavat vaihtoehdot sopivat moniin sovelluksiin kaikentyyppisillä väliaineilla/nesteillä
 • Ihanteellinen luonnollisille ja matalan GWP-tason kylmäaineille

Lisätietoja

plate_heat_exchangers_fusion-bonded.jpg

Fuusiotekniikalla valmistetut AlfaNova-levylämmönvaihtimet

 • Rakenne kokonaan ruostumattomasta teräksestä
 • Erinomainen korroosionkestävyys aggressiivisilla väliaineilla
 • Estää metallisaasteet juomavedessä ja muissa hygieniasovelluksissa
 • Lämpötehokkuus ja pieni koko


Lisätietoja

AHRI-suorituskykysertifioidut lämmönvaihtimet takaavat varman lämpösuorituskyvyn

AHRI-tutkimuslaitoksen (Air-Conditioning, Heating, and Refrigeration Institute) myöntämä sertifiointi on ainoa maailmanlaajuinen kolmannen osapuolen suorittama lämpösuorituskyvyn tarkastus. Tämä antaa riippumattoman varmuuden siitä, että levylämmönvaihtimesi toimii valmistajan julkaisemien luokitusten mukaisesti. Alfa Laval tarjoaa AHRI-sertifioituja tiivisteellisiä levylämmönvaihtimia, juotettuja levylämmönvaihtimia ja fuusiotekniikalla valmistettuja levylämmönvaihtimia.

HVAC-sustainable-city-AHRI

Oletko konsultti? Järjestelmäintegraattori?

Oletko konsultti? Katso täältä! Alfa Lavalilla on vuosikymmenten kokemus lämmönvaihdosta ja voimme tarjota asiantuntemustamme nykypäivän lämmitys- ja jäähdytyshaasteiden ratkaisemiseksi. Löydä vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin, jotka koskevat kaikkea energiatehokkuudesta luonnollisiin kylmäaineisiin, sekä hyödyllisiä työkaluja, joiden avulla sinun on helpompi löytää oikea tekniikka sovellukseesi.

heating cooling-hub-vignette-2021
.

Tehokkuutta vuosikymmeniksi

Huonosti toimiva levylämmönvaihdin voi vaikuttaa turvallisuuteen, tuotteen laatuun ja energiakustannuksiin. Vika voi johtaa kalliiseen seisokkiin ja suuriin menetyksiin tuotannossa. Tiivistetyn levylämmönvaihtimen säännöllinen ja ennakoiva huolto säilyttää sen suorituskyvyn ja pitää toiminnan ongelmattomana ja ennustettavana.

Meillä on asiantuntemus auttamaan sekä tämänhetkisissä ongelmissa, tulevaisuuden ongelmien ehkäisyssä että ongelmien ratkaisussa verkossa toimivan vianmääritystyökalumme avulla.

Katso kattavat huoltoratkaisumme

smart heat exchanger sensor lighten 640

Digitalisaatiota energiatehokkuuden puolesta

Älykkäät kaupungit ja digitaalinen älykkyys voivat auttaa kaupunkeja saavuttamaan 70 prosenttia kestävän kehityksen tavoitteistaan. Digitaalisilla palveluilla voi jo nyt olla merkittävä vaikutus kaupunkien lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin, sillä niiden avulla ekologista kestävyyttä saadaan parannettua.

Etävalvonta ja kohdistettu analysointi mahdollistavat toimintojen tarkentamisen ja tehostamisen, hyödyllisen tiedon saamisen päätöksenteon tueksi ja kohdennettujen toimenpiteiden toteuttamisen. Kehittyneempien ja tehokkaampien lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien kehittäminen onnistuu ainoastaan tämän digimurroksen kautta, ja näin voidaan toteuttaa luotettavia ja edullisia lämmitys- ja jäähdytyspalveluita kaupunkialueille sekä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.

Älykäs lämmönvaihdin

LVI ja kestävät kaupungit

Kaupungeilla on ratkaisevan tärkeä rooli ilmastokriisin torjunnassa, sillä ne kuluttavat yli kaksi kolmasosaa maailman energiasta. Merkittävä osa kaupunkien energiankulutuksesta käytetään lämmitykseen ja jäähdytykseen, joten energiatehokkuuden parantaminen on ensiarvoisen tärkeää. Alfa Lavalilla on lähes sadan vuoden kokemus lämmönsiirrosta ja lämmön talteenotosta, ja yhtiön tavoitteena on tulla hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Valitse meidät energiamurroksen ja kestävän tulevaisuuden kumppaniksi.

ALF0739 sustainable-cities hero 640x3.
.

Ota meihin yhteyttä

Tietosi tallennetaan, ja niitä käsitellään yksityisyys- ja tietosuojakäytäntöjemme mukaisesti.