Ohraista hyvää: kestävää kierrätysproteiinia panimon käytetystä vilja-aineksesta
Kestävät laadukkaan proteiinin lähteet ovat välttämättömiä terveellisen, kohtuuhintaisen ja ravitsevan ruoan jatkuvasti kasvavan maailmanlaajuisen kysynnän tyydyttämiseksi. Alfa Lavalin proteiiniosaaminen tekee siitä ihanteellisen teknologia- ja ratkaisukumppanin tällä alalla.
PVM 2024-09-12
Innovaatiot tällä alalla ovat jännittäviä ja nopeatempoisia. Eräs markkinoiden uusimmista tulokkaista on yhdysvaltalainen yritys, jonka kehittämässä kestävässä kasviperäisessä proteiinissa käytetään raaka-aineena panimoprosessin sivutuotetta.
EverGrain™, maailmanlaajuisen panimojättiläisen Anheuser-Busch InBevin kokonaan omistama tytäryhtiö, on kehittänyt huippuluokan prosessin korkealaatuisen proteiini-isolaatin erottamiseksi oluenpanimoprosessin käytetystä viljasta.
Tuloksena saatu tuote – EverPro® – myydään sitten ainesosana elintarvikeyrityksille, jotka voivat sisällyttää sen erilaisiin tuotteisiin, kuten urheiluravintopirtelöihin ja kahvijuomiin. Sen korkea ravintoarvo, pehmeä maku ja markkinoiden johtava liukoisuus juomissa tekevät siitä ihanteellisen proteiinipitoisuuden lisäämiseen useissa kuluttajatuotekategorioissa.
”EverPro on ravinteikas kasvipohjainen proteiini, joka on valmistettu kestävästi Yhdysvalloissa kasvatetusta ohrasta”, EverGrainin toimitusjohtaja Greg Belt sanoo. "Se on täysin vesiliukoinen ja puhtaan makuinen, joten se on erittäin monipuolinen ainesosa ja sopii useisiin tuotteisiin, mukaan lukien juoma- ja sekoitusvalmiit juomat, kuten proteiinipirtelöt ja kahvit, sekä smoothiet ja energiapatukat ."
Kestävä kehitys on EverGrainin toiminnan ytimessä ja se muuttaa aineksen, joka ennen olisi kuivattu ja myyty vähäarvoisena rehuna, kestäväksi lähteeksi laadukkaalle ja erittäin ravinteikkaalle kasvipohjaiselle proteiinille.
”Tämän edistyksellisen prosessin avulla voimme kerätä talteen ohran piilevän ravintokapasiteetin ja tarjota näin uudenlaisen, entistä paremman proteiinin”, EverGrainin tutkimus- ja kehitysjohtaja Steffen Muench sanoo. "Ja mikä parasta, kierrättämällä voimme tehdä tämän kaiken käyttämällä jo olemassa olevaa maata – ei tarvita yhtäkään ylimääräistä hehtaaria käyttääksemme kaikkia ohrassa säästettyjä ravinteita ihmisten ja planeetan hyväksi."

EverPron kaupallinen tuotanto alkoi tämän vuoden kesäkuussa EverGrainin upouudessa laitoksessa St Louisissa Missourissa teollisuus- ja tutkimusasiantuntijoiden kanssa tehdyn vuosien tutkimus- ja kehitystyön jälkeen.
Alfa Laval toimitti asennuksen erottelu- ja virtaustekniikan, joka käsitti kuusi suurta linkoa, käänteisosmoosijärjestelmät, venttiilit, pumput sekä säiliön pesulaitteet.
EverGrain keskittyy edelleen voimakkaasti prosessien optimointiin, ja suunnitelmissa on rakentaa pilottilaitos, jossa tehdään kehitystyötä kokonaissaannon parantamiseksi sekä vedenkäytön vähentämiseksi.
Hienosäätö on välttämätöntä erittäin kilpailluilla proteiini-isolaattimarkkinoilla, ja Alfa Laval on hyvissä asemissa tarjoamaan EverGrainille teknistä asiantuntemusta jatkossa”, sanoo David King, Alfa Lavalin elintarvikkeiden erottelutekniikan johtaja Yhdysvalloissa.
"Meillä on vuosikymmeniä vanhaa asiantuntemusta erotuksesta, haihduttamisesta ja kalvoista. Voimme auttaa heitä kehittymään niin teknisesti edistyneiksi ja kaupallisesti tehokkaiksi kuin he voivat olla, ja tuemme heitä kattavilla huoltopalveluillamme ja asiantuntemuksellamme kaikkialla maailmassa.
"Tämä on vasta heidän matkansa alkua. AB InBevin maailmanlaajuinen tavoittavuus tarkoittaa, että EverGrainilla on todella kyky ruokkia maailmaa – ottamalla syömäkelvottoman jätetuotteen, jota on aiemmin kuivattu ja myyty eläinten rehuksi, ja muuntamalla sen laadukkaaksi proteiiniksi.”
Lisätietoja elintarvikkeiden sivutuotteiden jalostuskierrätyksestä
Merkittävimmät teknologiat
Jalostuskierrätyksen mahdollisuudet

Panimossa käytetty vilja muodostaa jopa 85 prosenttia panimoprosessin tähteistä. Erään arvion mukaan Yhdysvalloissa tulee vuosittain oluenvalmistuksen sivutuotteena jopa 10 miljardia kiloa käytettyä viljaa. Pohjimmiltaan vain jyvissä olevat sokerit kuluvat panimoprosessin aikana, kun taas jäljellä olevat kuidut, proteiinit ja muut ravintoaineet voidaan uuttaa ja muuttaa ihmisravinnoksi.
Tietoja EverProsta®
EverPro, jonka on luonut AB InBevin kestävien ainesosien valmistajakumppani EverGrain, on maailman ensimmäinen kaupallisesti saatavilla oleva jalostuskierrätetty ohraproteiini. EverPron tarkoituksellisesti suunnitellun koostumuksen liukoisuus- ja viskositeettitasojen on tieteellisesti todistettu olevan omaa luokkaansa verrattuna heraan tai herneproteiiniin, ja imeytymisessä ja sulavuudessa se on vähintään samalla tasolla tai parempi. Soveltuu erinomaisesti urheilu- ja ravitsemusjuomakäyttöön. Koska EverPro on valmistettu käyttämällä patentoitua prosessia ohraproteiinin jalostuskierrättämiseen panimon käytetystä viljasta (BSG), sen hiilipäästöt ovat alhaisemmat ja se käyttää huomattavasti vähemmän maata ja vettä. Proteiini on yksi planeetan vastuullisimmista ja Upcycled Food Associationin sertifioima. EverPron ensimmäinen laajamittainen laitos tuli verkkoon tämän vuoden kesäkuussa St. Louisissa, MO.