Käsityöläisoluen tuotannon kasvattaminen laadusta ja vastuullisuudesta tinkimättä
Nykypäivän oluenkuluttajat vaativat vaihtelua: enemmän merkkejä, useampia oluttyyppejä ja jännittävämpiä makuja. Tämä on panimoille mahdollisuus, sillä uudet tuotteet ovat usein premium-hintaisia. Se aiheuttaa myös uusia haasteita suuren mittakaavan panimoprosesseihin. Carlsberg on yhtenä maailman johtavista panimokonserneista valmis kohtaamaan nämä haasteet. Joustavan, tehokkaan erotusprosessin avulla yritys voi laajentaa käsityöoluiden tuotantoa – nopeasti, yksinkertaisesti ja laadusta ja mausta tinkimättä.
PVM 2025-04-02Voitettavat haasteet
Käsityöoluen panimo suurella tuotantopaikalla, kuten Frederician tehtaalla, tuo tuotantoprosessille uusia haasteita verrattuna vanhojen tuotteiden, kuten pilsnerin, virtaviivaistettuun tuotantoon:
- Prosessin ja sen laitteiden tulee olla riittävän joustavia, jotta voidaan käsitellä erilaisia reseptejä ja ainesosia ilman tuotteiden välistä kontaminaatiota.
- Hapen pääsy prosessiin on minimoitava, jotta täytetään korkeat laatuvaatimukset ja varmistetaan erilaisten oluiden laatu ja maku.
- Erottelun ennen suodatusta on oltava erittäin tehokasta, jotta suodattimet eivät tukkeudu suurista määristä humalaa ja muita ainesosia.
Anders Kokholm, Carlsbergin panimomestari Fredericiassa, kertoo:
"On haastavaa käsitellä useita uusia tuotteita laitoksessa, joka on suunniteltu enimmäkseen pilsnerin suurtuotantoa varten. Valmistamme nyt useita käsityöläisoluita pienissä erissä, ja nopeat vaihdot ovat avainasemassa. Ja tietenkään emme voi sallia makuakaan siirtyä oluesta toiseen."
"Tuotantoprosessimme mukauttamiseksi meidän tarvitsi etsiä sentrifugiratkaisu, joka pystyisi käsittelemään monien käsityöoluiden suuren humalapitoisuuden – varmistaen, että myöhempi suodatus tapahtuu tehokkaasti niin, että ainesosajäämät eivät tuki suodattimia."
Kestävä kehitys painopisteenä
Tehokas erotusprosessi voi vaikuttaa merkittävästi oluenpanon kestävyyteen. Sentrifugit kuluttavat usein huomattavia määriä energiaa. Erottelu vaikuttaa myös myöhempään suodatusprosessiin. Tässä tehokas esiselkeytys estää suodattimia tukkeutumasta, mikä voi keskeyttää tuotantoprosessin. Alhaiset huoltovaatimukset ja tehokas paikan päällä tapahtuva puhdistus auttavat myös vähentämään materiaalien, veden ja kemikaalien kulutusta.
Uusien Alfa Lavalin separaattorien ansiosta sähkönkulutus väheni nopeasti. Käyttöönoton jälkeen seurasimme niiden sähkönkulutusta tarkasti varmistaaksemme, että ne toimivat luvatulla tavalla sekä Hermetic Designin™ että eMotionin kanssa. Olen iloinen voidessani ilmoittaa, että meille annetut numerot olivat oikein. Meidän virtausmäärillämme erottelu kuluttaa nyt noin puolet vähemmän energiaa kuin ennen."
Monissa panimoissa käytetään piimaata hyödyntävää esipinnoitussuodatusta. Vaikka tämä tarjoaa joitain etuja, sillä on myös haittoja, erityisesti mitä tulee hävittämiseen. Carlsbergin Frederician tehtaan tiimi investoi kestävämpään kalvosuodatusratkaisuun, joka sisältää 160 suodatinpatruunaa.
Toinen tehokkaan erottimen kestävyyden etu on sen vaikutus suodatinlinjoihin. Vähemmän puhdas olut johtaisi useampaan siivoukseen ja suurempaan energian, veden ja kemikaalien kulutukseen. Jos voimme pidentää kalvosuodattimiemme käyttöikää 25 % ja vähentää huoltotarvetta, säästämme kustannuksissa merkittävästi ja saamme aikaan valtavan parannuksen myös kestävyyden osalta", Anders Kokholm tiivistää.

Markkinajohtajien arviointi
Carlsberg halusi päivittää erotusprosessinsa vastaamaan uusia tuotantovaatimuksia, joten se kutsui johtavat erotusratkaisujen toimittajat ja arvioi heidän tarjontansa huolellisesti."Puhuimme sekä Alfa Lavalin että GEA:n kanssa, jotka olivat toimittaneet olemassa olevan erotusratkaisumme", Anders Kokholm kertoo.
"Voimme nähdä, että Alfa Laval ominaisuuksineen, kuten UniDisc, tarkka sameudenhallinta ja kierrätyssilmukka, tarjoaisi ratkaisun raskaan humalakuorman käsittelyyn säilyttäen samalla korkean erotuskyvyn ja minimoimalla tuotehäviön."
Carlsbergissa laatu on ensiarvoisen tärkeää. Alfa Lavalin suurinopeuksisten sentrifugien Hermetic Design™ ‑ominaisuus estäisi happivuodon säilyttäen vaativimpienkin juomien laadun ja maun. Ottaen kaiken huomioon, tajusimme, että meillä oli voittaja."
Vahva kumppanuus
Alfa Laval ja Carlsberg ovat tehneet tiivistä yhteistyötä useiden vuosien ajan.
"Tämä projekti Alfa Lavalin kanssa sujui hyvin ensimmäisestä päivästä lähtien", sanoo Anders Kokholm. "He olivat erittäin avoimia keskustelulle ja halusivat oppia ymmärtämään kohtaamiamme ongelmia. Saimme koko asennuksen valmiiksi yhdeksässä päivässä, mikä oli minusta erittäin, erittäin nopeaa. Kyse ei ole vain sentrifugin asettamisesta paikoilleen – sinun on myös valmisteltava ympäristö ja poistettava aiemmat asennukset."
"Alfa Laval on ollut valmiina auttamaan aina tarvittaessa – esimerkiksi laatiessamme ohjelmia niille erilaisille resepteille, joita nyt käytämme. Myös palvelun ympärivuorokautinen käytettävyys käyttöönotosta alkaen on ollut erinomainen asia. He ovat tuoneet ihmiset paikalle, kun olemme tarvinneet apua – ja vieläpä nopeasti."

Anders Kokholm, Carlsbergin panimomestari Fredericiassa
Lisää jännittäviä mahdollisuuksia edessä
Anders Kokholmin loppusanat:
"Voimme nyt nähdä, että asentamamme kaksi separaattoria toimivat hyvin ja kalvojemme käyttöikä kasvaa. Suodattimien liittämisessä sentrifugeihin on ohjaukseen liittyviä mahdollisuuksia, joiden ansiosta voimme saada aikaan entistäkin suuremman virtauksen kalvojen läpi. Tämä lisäisi tuntituotantoa, ainakin tavallisissa pilsner-tuotteissamme, joiden valmistus on edelleen leipälajimme."
"Tämän perusteella voin sanoa, että tuotamme täällä Fredericiassa edelleen luultavasti maailman parasta olutta", Anders Kokholm päättää.
Related Products

Brew 750
- Enintään 1 000 hl/h
- Hermetic Design™ tarkoittaa, että happivuodon riski on käytännössä nolla
- Pieni virrankulutus
- Separaattori, jossa on täydellinen liittyvä järjestelmä
- Kiintoaineiden poisto sameuden perusteella
- Kapasiteetin säätö tulosameuden perusteella
- Siemens- tai Allen Bradley -automaatio

Hermetic Design™
Alfa Lavalin Hermetic Design™ parantaa tuotteiden laatua estämällä ilman pääsyn separaattoriin. Sen tiivistetty, alhaalta täytettävä tulo, ontto kara sekä poistoaukot tarjoavat hellävaraisemman käsittelyn, paremman leikkautumiselle herkkiä hiukkasia sisältävän nesteen erottelun, jopa 60 %:n kustannussäästöt sekä korkeamman laadun kuin ylhäältä täytettävät separaattorit.
eMotion™
Alfa Laval eMotion™ parantaa hygieniaa, vähentää moottorin kuormitusta ja säästää jopa 75 % energiaa. Alentamalla ilmanpainetta erotinmaljan ja rungon välillä se minimoi kitkaa ja lämpöä, mikä johtaa kevyempään, viileämpään prosessiin, jossa on vähemmän likaantumista, vähemmän tuotteen rasitusta ja vähemmän melua.
Carlsberg Fredericiassa
Carlsbergin päätuotantolaitos Tanskassa. Toimii ympärivuorokautisesti, normaalisti neljän työntekijän miehityksellä
panimoprosessissa. Vuotuiset tuotantomäärät:
• Olut: 3 000 000 hl
• Siideri: 3 000 – 4 000 hl
• Virvoitusjuomat: 3 000 000 hl
Kestävän erotusjärjestelmän luominen
Piimaata käyttämättömien prosessien lisääntyessä panimoteollisuudessa tehokkaiden erottelujärjestelmien kysyntä kasvaa. Kuuntele, mitä Alfa Lavalin asiantuntijalla on kerrottavanaan tehokkuuden parantamisesta minimoiden samalla panimon käyttöhyödykkeiden kulutuksen.
Käsityöläisoluen tuotannon laajentaminen vastaamaan kuluttajien tarpeita
Panimoteollisuus on siirtymässä kohti premium-segmenttejä. Carlsbergin tavoin muidenkin panimoiden on laajennettava tuotantoaan säilyttäen samalla laadun sekä tarjottava oikeat tuotteet kullekin markkinasegmentille. Lue, kuinka sentrifugoinnilla on ratkaiseva rooli näiden uusien markkinoiden vaatimusten täyttämisessä.

Tutustu käytettyyn teknologiaan
Tutustu siihen, kuinka Alfa Laval ja Carlsberg Fredericia selvisivät panimon tärkeimmistä haasteista tuottaakseen laajemman valikoiman merkkejä ja makuja laitoksessa, joka alun perin suunniteltiin perinteiselle pilsnerille. Lue lisää panimosentrifugien olennaisesta tekniikasta.