Humaloinnin maksimointi olutsentrifugilla

Mic Heynekamp on itsenäinen käsityöläispanimon pitäjä ja Eddyline Breweryn perustaja Uuden-Seelannin Nelsonista. Hän kertoo nykyaikaisesta oluenvalmistustavasta ja siitä, miksi yhä useammat panimot lisäävät laitteistoonsa sentrifugin. Mic asensi äskettäin Alfa Laval Brew 80-plus -sentrifugin uuteen panimoonsa Uuden-Seelannin kauniilla eteläsaarella. Käsityöläispanimoiden veteraanina, joka aiemmin omisti menestyvän panimon Yhdysvalloissa, hän tietää sentrifugitekniikan olevan enemmän kuin vain nopeaa suodatusta, koska kuluttajat toivovat entistä humalapitoisempia laatuoluita.

PVM 2023-11-28

 

Mic Heynekamp at Eddyline.png

Mic Heynekamp vaimonsa Molleyn kanssa, joka on hänen liike- ja elämänkumppaninsa

 

Miksi käsityöläispanimot harkitsevat sentrifugia?

Sentrifugi on merkittävä sijoitus aloittaville pienpanimoille, ja panimoiden on opittava hyödyntämään tätä tekniikkaa parhaalla mahdollisella tavalla saadakseen sijoituksen tuottamaan. Monet ajattelevat sentrifugin olevan nopea suodatin. Tekniikalla on kuitenkin etuja kaikissa valmistusprosessin vaiheissa, mukaan lukien puhdistus. 

 

Kuinka paljon olutta panimot voivat ottaa talteen sentrifugilla?

Käyttämällä sentrifugia oluen erottamiseen panimot voivat lisätä saantiaan huomattavasti ottamalla talteen suuren osan oluesta, joka muuten menetettäisiin jätteen mukana erotusprosessissa. Jos tuotannossa on 3 600 litraa käynyttä olutta ja käytetään perinteistä painumismenetelmää, oluesta menetetään 10 prosenttia eli 360 litraa. Sentrifugin ansiosta menettää ehkä vain 100 litraa. Tämä ylimääräinen osa kasvattaa määrää vähitellen. Aiemmin omistamassani Eddyline-panimossa Coloradossa esimerkiksi säästimme noin kuusi tynnyriä olutta jokaisesta 90 tynnyrin (10 000 litran) säiliöstä. Kun tynnyrin hinta on 300 dollaria, kullakin kierroksella tulee säästöä 1 800 dollaria. 

 

Kuinka käytät sentrifugia oluen aromia ja maun parantamiseen?

Sentrifugin avulla saadaan talteen paljon humalaöljyjä, jotka normaalisti menetetään käytettäessä perinteisiä kirkastusprosesseja. Jos valmistat pilsneriä, se ei todennäköisesti ole niin tärkeää muutoin kuin oluen nopeaa kirkastusta varten. Puhuttaessa humalapitoisista ja mehukkaista IPA-oluista sentrifugi nousee kuitenkin kriittisen tärkeäksi, koska nyt on mahdollista puristaa irti kaikki humalan aromit, jotka jäisivät muuten pohjalle humalalietteeksi. 

Kun käytät sentrifugia, huomaat, että makua on paljon aiempaa enemmän. Kun humalapitoinen olut lisäksi jätetään laskeutumaan hitaasti, juovat voivat havaita ei-toivottuja makuja. Pystyimme poistamaan "ruohoiset" maut IPA-tuotteistamme sentrifugilla. Huomasimme myös, että ennen sentrifugia syntyi sipulisia ja valkosipulisia makuja käytettäessä Amarillo-humaloita, mitä ei enää tapahdu. 

 

Kun yhä useammat käsityöläispanimot tutkailevat jakelua ja vientimarkkinoita, mitä niiden tulisi tietää?

Oluen voi pilata nopeasti happivuodon (DO) takia, joten toiminnassa on oltava erittäin tarkkana. Suosittelen DO-mittarin käyttöä. Sen avulla Eddyline Brewery pystyy valvomaan DO-piikkejä ja kiristämään sen aiheuttamat löystyneet liittimet. Jos olet tarkkaavainen koko prosessin ajan, sentrifugilla voidaan saavuttaa hyvin matala DO-taso, mikä on vaikeampaa suodatuksen avulla. Kierrämme IPA:ta ja se pysyy 5 osassa miljardia DO:ta kohti. Tölkkeihin pakkaamiseen päästyäsi olet askeleen edellä, eikä olut ole ylittänyt arvoa 20 PPB. Alhainen happitaso pidentää oluen säilyvyyttä. 

 

Kuinka sentrifugin käyttö helpottaa puhdistusta?

Huomasimme puhdistusprosessin helppouden ja säästöt veden ja kemikaalien käytössä. Kun olemme kierrättäneet säiliön sentrifugin läpi, siinä ei ole enää mitään jäljellä, joten puhdistuksen yhteydessä juoksutamme emäksistä puhdistusainetta sentrifugin läpi, koska myös se täytyy puhdistaa. Aine kuljettaa kaikki kiintoaineet pois, joten emäs on mukavaa ja puhdasta. Se kulkee ylöspäin suihkupalloon, eikä sinun tarvitse pelätä sen tukkeutuvan kiinteistä aineista. Säiliön puhdistus kestää huomattavasti lyhyemmän aikaa. Tämän ansiosta emäksinen puhdistusaine pysyy puhtaana, ja se voidaan käyttää uudelleen säästäen vettä ja puhdistuskemikaaleja. Tämä säästää huomattavasti kustannuksia, mutta on myös parempi vaihtoehto ympäristön kannalta.

 

Haluatko mainita joitakin muita kestävyyteen liittyviä etuja?

Sentrifugeja voidaan käyttää kuumalla puolella, jolloin panimot pystyvät säästämään olutta, säilyttämään enemmän makua ja minimoimaan jätteen määrän. Voin pahoin kunkin kiehumisen lopussa, kun jouduimme kaatamaan 100 litraa humalapitoista vierrettä viemäriin. Kaikki aromit irtosivat siitä, mutta niitä ei saatu talteen. Vierre oli liian märkä eläimille annettavaksi... sillä ei voinut tehdä mitään. Sentrifugia käyttämällä panimot kuitenkin pystyvät säästämään aiempaa enemmän vierrettä ja ottamaan humaloissa olevat aromit talteen, koska jätteen koostumus on paksumpi. Nämä humalat voitiin sitten heittää käytetyn viljan sekaan ja antaa viljelijöiden käyttöön. Tätä prosessia kutsutaan myös sivuvirtaukseksi. Tämä viittaa lujien, tiivistettyjen jätemateriaalien keräämiseen lähteestä ja niiden sivuun asettamiseen hävittämistä, ei viemäriin kaatamista varten. Tällä tavoin voit paitsi lisätä saantia ja ottaa talteen entistä enemmän makua, myös suojella ympäristöä. 

Yhdellä silmäyksellä

 

 

 

  • Lisää saantia 5–15 %
  • Happivuotojen vähäinen määrä, vain 5 osaa miljardia kohti
  • Humalapitoisten IPA-oluiden paremmat aromit ja puhdas maku

Esittelyssä oleva tuote – Brew 80 Plus

Brew_80_380x360.jpg

Monitoimisentrifugi käsityöläispanimoille

Brew 80 Plus on suunniteltu ja optimoitu kypsymättömän oluen valmistukseen, esiselkeytykseen ja kirkastamiseen. Tavoitteena on selkeyttää olutta mahdollisimman tehokkaasti ja tuottavasti. Koneen avulla voidaan ohjata kapasiteettia tulosameuden mukaan, ja sameus laukaisee kiintoaineen poiston.

 

Lisätietoja

 

Alfa Laval Brew 80: Hanki oikea vaihtoehto intohimoasi varten

Alfa Laval Brew 80 on plug-and-play-sentrifugimoduuli, jonka kapasiteetti on jopa 50 hl tunnissa. Pienissä panimoissa se antaa käyttöön Alfa Lavalin erotusinnovaatiot oluiden saannin ja laadun parantamiseksi – mukaan lukien ainutlaatuisen hermeettisen akselitiivisteemme, joka vähentää happivuotoa. Brew 80 antaa tehokasta suorituskykyä, jota tarvitaan panimon kasvaessa.

brew80 vignette