Esittelyssä uusi lämpökäsittelytekniikka kaurajuomille
Kauraperusaineksen lämmittämiseen käytetyn lämmönvaihtimen korvaamista harkinnut pohjoiseurooppalainen nestemäisten elintarvikkeiden valmistaja päätyi valitsemaan tuotteen, joka poikkesi perinteisestä putkilämmönvaihdinratkaisusta. Sen sijaan he valitsivat HL8-WG:n Alfa Lavalin Hygienic-sarjasta. Uudet laitteet asennettiin ja testaus aloitettiin syksyllä 2019. Siitä lähtien lämmönvaihdin on tarjonnut useita etuja, kuten minimoituneen likaantumisen, pidemmät puhdistusvälit, erinomaisen puhdistettavuuden ja helpomman huollon.
PVM 2024-08-27Uuden lämmönvaihtimen valinta
Kyseinen yritys etsi uudentyyppistä lämmönvaihdinta jolla korvata kaurajuomien tuotantoprosessin alkulämmitysvaiheessa käytettävä hygieeninen levylämmönvaihdin.
Päätavoitteena oli tuotantokapasiteetin lisääminen, jota tuolloin rajoitti vanhan lämmönvaihtimen toistuva puhdistustarve likaantumisen vuoksi.
Yksi vaihtoehto olisi ollut siirtyminen shell & tube -ratkaisuun, mutta heidän mielestään tämä merkitsisi pidempiä lämpökäsittelyaikoja ja oli olemassa riski, että se voisi vaikuttaa lopputuotteen makuun ja rakenteeseen.
Vaihtoehtojen puntaroinnin jälkeen yritys päätyi Alfa Lavalin hygieeniseen WideGap-lämmönvaihdin HL8-WG:hen, joka on perinteistä putkilämmönvaihdin pienikokoisempi ja lämmittää tuotteen nopeasti oikeaan lämpötilaan.
Uusi rakenne. Uusia mahdollisuuksia.
Alfa Lavalin tiivisteellisten levylämmönvaihtimien hygieeninen mallisto on suunniteltu erityisesti korkeimpien hygieniavaatimusten tuotteita varten. Kuitenkin aivan viime aikoihin asti kuori- ja putkiteknologia oli edelleen suositeltu ratkaisu korkeamman viskositeetin tuotteille, joissa on enemmän ja suurempia hiukkasia.
”HL8-WG on uusi kehitysaskel, sillä se tekee tiivisteellisistä levylämmönvaihtimista käyttökelpoisia myös hygieenisessä käytössä, jossa käsitellään hiukkasia ja pitkiä kuituja”, kertoo Alfa Lavalin teollistamisohjelman projektipäällikkö Clemens Wictor, “Rakenteeseen tehtyjen muutosten ansiosta hygieenisiä WideGap-lämmönvaihtimiamme voidaan nyt käyttää esimerkiksi kasvipohjaisten juomien, hedelmälihaa ja kuituja sisältävien mehujen ja hedelmäsoseiden valmistamiseen.”
Tärkeimmät rakenteeseen tehdyt muutokset ovat uusi OpenChannel™-levykuvio, joka varmistaa pitkän käyttöajan hiukkasia ja kuituja sisältävien nesteiden kanssa ilman tukkeutumista, sekä SmoothPort™-nimen saanut ominaisuus, joka estää kertymien muodostumisen ja maksimoi puhdistamista- ja tyhjentämistehokkuuden.
Näiden muutosten ansiosta HL8-WG:tä ei tarvitse puhdistaa yhtä usein kuin aiempia malleja. Lisäksi puhdistaminen on entistä helpompaa ja vedenkulutus on pienempi. Paineen alenemiseen ja sitä myöten energiankulutuksen kasvamiseen johtava likaantuminen on minimoitu
Enemmän vaihtoehtoja elintarvikevalmistajille
Ennen uuden HL8-WG:n käyttöönottoa asiakkaan tehtaalla, Alfa Laval suoritti vertailevia testejä erilaisissa elintarvikesovelluksissa, joissa laatu ja hygienia ovat avainasemassa. Tuotetta testattiin muun muassa hedelmälihallisen appelsiinimehun, hillottujen vihannesten emulsiokastikkeiden ja kokkareisen tomaattisalsan kanssa. "Uusi lämmönvaihdin ylitti kuori- ja putkiteknologian kaikissa avainparametreissa, mukaan lukien energiatehokkuus, materiaalinsäästö ja prosessinhallinta", Clemens sanoo. "Kaikissa näissä testeissä saatoimme nähdä, että HL8-WG antoi parempia tuloksia. Itse asiassa emme ole vielä löytäneet haastetta, jota emme voi ratkaista uudella hygieenisellä WideGap-lämmönvaihdinteknologiallamme. Se antaa elintarviketuottajille aivan uudenlaista joustavuutta."
Pidemmät tuotantojaksot ovat nyt mahdollisia
Asiakkaamme käyttää nyt HL8-WG:tä ensimmäisessä tuotantovaiheessa, jossa kauraseos on vielä erittäin kuitumainen. Se mahdollistaa pidemmät tuotantoajot (18-20 tuntia), joista jokaista seuraa puhdistusjakso, eikä säätöjä tarvita tuotannon aikana, koska prosessi pysyy vakaana mm. virtauksen ja lämpötilan suhteen. Testattuaan useita erilaisia puhdistusprotokollia, käyttäjät havaitsivat, ettei tiivisteen ja portin väliin jäänyt tuotejäämiä. Aikaisemmin lämmönvaihdin piti avata mekaanista puhdistusta varten vähintään kerran kuukaudessa; nyt se voi toimia kaksi kuukautta tai pidempään ilman mekaanista puhdistusta.
Tehokkuuden tavoittelu
HL8-WG viittaa tulevaisuuteen, jossa voimme auttaa elintarvikkeiden tuottajia täyttämään yhä kovemmat tehokkuusvaatimukset, erityisesti energian ja veden käytön suhteen. Perinteisiin levylämmönvaihtimiin verrattuna HL8-WG vaatii harvempaa puhdistusta, mikä säästää CIP-vettä ja lisää tuottavuutta. Koska uusia lämmönvaihtimia ei tarvitse avata niin usein, levyjen ja tiivisteiden kuluminen on pienempi ja käyttöaika pitempi. Perinteisiin putkilämmönvaihtimiin verrattuna HL8-WG saavuttaa aivan uuden lämmön talteenottotason – se pystyy ottamaan joissakin tapauksissa talteen jopa 45 % enemmän lämpöä.
Merkittävimmät teknologiat
Veden säästö
Vähentynyt puhdistuskemikaalien kulutus
Veden säästöä pidennettyjen puhdistusvälien ansiosta
Käyttöaika
Lisääntynyt käyttöaika pitkien tuotantoajojen vuoksi
Kestävä ruoka
Nyrkkisääntönä on, että kasviperäisten ruokien hiilijalanjälki on vain puolet vastaavien eläinperäisten hiilijalanjäljestä.
Miksi Alfa Laval HL8-WG?
- WideGap-levylämmönvaihtimet vaativat parhaimillaan vain 15 % putkilämmönvaihtimien tarvitsemasta lattiapinta-alasta (2 m2 vs. 13,5 m2). Tämä tarkoittaa myös alhaisempia kuljetus- ja asennuskustannuksia.
- Joustavan rakenteen ansiosta lämmönvaihtimien kapasiteettia voidaan säätää yksinkertaisesti levyjä kehykseen lisäämällä tai siitä poistamalla.
- Huolto on helpompaa, koska lämmönsiirtopintoihin pääsee helposti käsiksi tarkastusta tai mekaanista puhdistusta varten.
- Tarkkaan suunniteltu levykuvio varmistaa suuren turbulenssin koko levyn alalla, mikä sekä estää likaantumista että lisää pesun tehokkuutta.
Kasvipohjaisten juomien tuotanto
Olitpa sittem aloittamassa kasvipohjaisten juomien tuotantoa, laajentamassa tuotantokapasiteettiasi tai monipuolistamassa tuotevalikoimaasi.