Tulevaisuuden ruokaa Singaporessa: innovaatioiden vaalimista seuraavaa ruokavallankumousta varten

Elintarviketeknologia-alalla on kiireinen tarve panostaa merkittävästi kestävän, luotettavan ja vankan ruokajärjestelmän kehittämiseen tulevaisuutta varten. Tämä on Singaporen tärkein prioriteetti, sillä siellä ilmastonmuutos ja geopoliittinen turbulenssi ovat jatkuvia uhkia maalle, joka tuo maahan 90 prosenttia kansallisesta elintarviketarpeestaan.

PVM 2025-08-11
man plating protien food

Tähän tuontiruoasta riippuvuuteen liittyvä riski on saanut Singaporen nopeasti kasvavan vaihtoehtoisten elintarvikkeiden sektorin yritykset ryhtymään toimiin. Yhteisenä tavoitteena on muuttaa maan maatalous- ja elintarviketeollisuutta hallituksen 30 x 30 -tavoitteen mukaisesti – tuottamaan 30 prosenttia ravitsemuksellisista tarpeista kotimaassa vuoteen 2030 mennessä .  

Eräs kehityksen kärjessä olevista yrityksistä on ScaleUp Bio. Maailman johtavan ravitsemusalan ja elintarvikejalostuksen toimijan ja uusien kestävien ravintolähteiden kaupallistamiseen ja kehittämiseen panostavan yrityksen vuonna 2022 perustama yhteisyritys on teollisen mittakaavan sopimuskehitys- ja valmistusorganisaatio (CDMO).  

ScaleUp Bio on ottanut käyttöön kaksi elintarvikelaatuista täsmäfermentointilaitosta Singaporessa. Laitoksissa käytetään Alfa Lavalin erotus- ja kalvoteknologiaa. 

ScaleUp Biolla on jo sopimukset kapasiteettinsa vuokrauksesta Yhdysvalloissa, Euroopassa, Australiassa ja Aasiassa oleville asiakkailleen. Se toimittaa huippuluokan toimitilat, asiantuntemuksen, kokemuksen ja keskeisimmät palvelut niin start-upeille kuin vakiintuneillekin yrityksille, joiden tavoite on kehittää uusia elintarvikeinnovaatioita laboratorioista kaupalliseen käyttöön. 

Global Head of Next-generation Food, Johan Agrell, ja tiimi kollegoja Alfa Lavalin eri osastoilta tekivät läheistä yhteistyötä ScaleUp Bion kanssa koko suunnittelu- ja tarjousprosessin ajan molemmissa projekteissa. Ensimmäinen Alfa Lavalin ehdotus oli mukautuva erotusratkaisu eli nopea PureFerm 250 ‑separaattori, jota voidaan käyttää joustavasti erilaisissa kokoonpanoissa.

A machine in a factory

"Halusimme osoittaa Alfa Lavalin ratkaisun erottautumiskykyä ja lisäarvoa osoittaaksemme, että olemme prosessiasiantuntija – joku, jonka kanssa he voivat työskennellä ja johon he voivat luottaa kehittäessään tätä sovellusta kehittyvällä toimialalla", Johan selittää. "PureFerm-separaattorilla oli useita etuja: se on täysin ilmatiivis ja vähentää energiankulutusta jopa 40 prosenttia, ja sillä voidaan kokoonpanosta riippuen poistaa kiintoaineita jatkuvasti tai jaksottaisesti."  

Tämä joustavuus oli huomattavassa roolissa, kun aloimme keskustella kalvotekniikan sisällyttämisestä prosessiin. 

"Monipuolisia jatkokäsittelymahdollisuuksia tarvitseva ScaleUp Bio näki, miten Alfa Lavalin MultiSystem-kalvosuodatusjärjestelmällä voidaan laatia yksikkö, joka toimii pilottitestauksesta kaupalliseen mittakaavaan asti tarpeen mukaan", Johan toteaa. Nämä kaksi yksikköä ja CIP-alusta asennettiin ja testattiin ennen käyttöönottoa Singaporen ensimmäisessä elintarvikelaadun täyttävässä kaupallisessa fermentointilaitoksessa. 

Alustavat huolet Singaporessa voimassa olevien elintarviketurvallisuus- ja hygieniastandardien täyttymisestä hälvenivät asennuksen ja käyttöönoton aikana.  

"Alfa Lavalin kanssa tehty yhteistyö on ollut korvaamaton apu, joka on vauhdittanut tämän dynaamisen ja lupaavan teollisuudenalan kehitystä. Nestemäisen mikrobifermentaation avulla olemme saaneet selvitettyä elintarvikealan seuraavan vallankumouksen esteenä olevia pullonkauloja." Odotan innolla jatkuvaa yhteistyötämme", sanoo Aaron Yeo, ScaleUp Bion toimitusjohtaja. 

Singaporen saaren länsipuolella on uusi korkean teknologian tuotantoalue Tuas, jossa sijaitsevalla laitoksella on 100–10 000 litran kapasiteetti nestemäiselle fermentoinnille. Pääpaino on jatkojalostuksessa ja sujuvassa siirtymisessä pilottikokeiluista kaupalliseen mittakaavaan. 

Toinen laitos on laboratoriomittakaavan tutkimus- ja kehityslaitos, joka tukee uusien elintarvikkeiden innovaatioita laitteilla ja palveluilla, jotka on erityisesti suunniteltu vastaamaan nousevan vaihtoehtoisen elintarviketeollisuuden vaatimuksiin.  

man plating food

Alfa Laval toimittaa tämän projektin puitteissa MBPX404-erotusjärjestelmän ja kaksi PilotUnit Multi ‑järjestelmää, joista jälkimmäinen taipuu monipuolisuutensa ansoista monenlaisten tuotteiden testaukseen mikrosuodatuksessa, ultrasuodatuksessa, nanosuodatuksessa ja käänteisosmoosissa eräajoa tai puolittaisten erien ajoa käytettäessä.  

"Avain tämän tilauksen voittamiseen oli asiakassuhde", Johan sanoo. "Teimme yhteistyötä heidän kanssaan kolme vuotta, jotta hahmottaisimme tarkasti, mitä he haluavat. Tarjouskilpailun käynnistyessä he kysyivät laitteitamme, ja meidän piti vain ruuvata hinta ja toimitusaika kohdilleen." 

Nopeasti kasvavan alan kärjessä olevat osapuolet ovat oppineet tärkeitä asioita näiden projektien aikana. ScaleUp Bion potentiaali on valtaisa. Se liittyy pieneen mutta kasvavaan joukkoon erikoistuneita B2B-yrityksiä, jotka tarjoavat sopimuskehitystä ja ‑valmistusta sekä kokonaisvaltaisia ratkaisuja maailmanlaajuisen elintarviketeknologia-alan innovaatiotyön tukemiseen. Yhteistyö on osoittanut Alfa Lavalille, että sen globaali laiteportfolio on kunnossa ja että se on valmis auttamaan yrityksiä siirtämään uudet ideat laboratoriosta kaupalliseen tuotantoon. 

"Tiesimme, että meidän on saatava nämä projektit", Johan sanoo. "Ne ovat ensimmäiset laatuaan Aasiassa ja toimivat Alfa Lavalille huikeana mahdollisuutena viedä erotus- ja kalvoteknologiaamme paikallisille markkinoille. Samalla saamme merkityksellistä tietoa uusista täsmäfermentoinnin prosesseista ja käyttösovelluksista." Tämän alan kauneus piilee siinä, että siinä on niin paljon potentiaalia. Emme vielä tiedä mitä kaikkea tällä voidaan saavuttaa, mutta on jännittävää olla osa tätä tavoitetta lisätä tulevaisuuden ruoantuotannon vakautta ja kestävyyttä."  

Merkittävimmät teknologiat

Rice Illustration For Off White Background RGB (1)

Ei kulu yhtä sukupolveakaan, kun tarvitsemme jopa 70 prosenttia lisää ravitsevaa ja terveellistä ruokaa kasvavalle väestömäärälle – ja ihanteellisessa tilanteessa saamme myös vähennettyä ruoantuotantoon tarvittavan energian, veden ja raakamateriaalien kulutusta. Täsmäfermentointi on  avainasemassa tämän tavoitteen saavuttamisessa. 

De carbonization Illustration For Off White Background RGB

Ruoantuotanto on vastuussa noin kolmanneksesta kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Suurin osa päästöistä tapahtuu toimitusketjun maatalouden päässä . Kun poistamme karjankasvatuksen tarpeen, naudanlihan päästövaikutuksia voidaan pienentää 90 prosenttia täsmäfermentoinnilla (UNEP, 2023) 

Water used for irrigation Illustration For Off White Background RGB

Maataloussektori on vastuussa 70 prosentista makean veden otosta maailmanlaajuisesti. Lisäksi jos rehun ja karjankasvatuksen tarvetta voidaan vähentää, maataloussektorin vedenkulutusta voidaan vähentää yli 90 prosenttia (UNEP, 2023)